Terve.fi

Pistävä kipu polvessa

Pistävä kipu polvessa

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Moi. Olen 15-vuotias tyttö. En harrasta nykyään oikein säännöllistä liikuntaa, kävin ennen salilla, mutta siihen loppui mielenkiinto, kun ei pystynyt tekemään kaikkia liikkeitä, esim. kyykkyjä, kun polvet naksahteli aina kyykätessä. Tarkoituksena aloittaa salilla käynti uudestaan joulun jälkeen. Pyöräilen kuitenkin nykyään 8km päivässä, kouluun 4km ja takasin kotiin 4km. Minulla on jatkunut nyt noin 4kk, todella pistävä kipu polven ulkosyrjässä. Kipu tulee oikeastaan mistä vain, juoksusta, kävelystä, istumisesta, pyöräilystä, jopa maatessa polveen syntyy pisto. Pistos kestää joskus 2min ja joskus taas jopa puolituntia. Pistoksen aikana jalkaa ei pysty taittamaan, ja juoksu tai kävely pitää lopettaa. Pitäisikö käydä näyttämässä jossain?
Polvi kivun lisäksi, nilkkani tärähtelevät useasti. Kun hyppään, nilkka tärähtää. Tärähdys ei kuitenkaan kestä kauan, mutta nilkkaa ei voi liikuttaa tärähdyksen aikana. Välillä myös pelkällä oleskelulla nilkoissa on jännä tunne, tavallaan sattuu, mutta todella pienesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi
Onpa harmi jos saliharjoittelu on jäänyt polvivaivojen takia pois. Useimmiten nimittäin voimaharjoittelulla on todettu olevan ehkäisevää vaikutusta polvivaivoihin. Reisilihasvoima auttaa polven stabiliteetin säilymiseen ja näin ollen polvi harvemmin rasittuu liikaa tai väärin.
Polvikipusi vaikuttaa rasitusvaivalta, mutta koska kerrot harrastaneesi liikuntaa verrattain vähän, se ei oikein sovi kuvioon. Polkupyörän polkeminen on kuitenkin niitä polven kannalta kevyimpiä liikuntamuotoja. Joskus kuitenkin rasitusvaiva voi alkaa jostain hyvin pienestä ja jäädä päälle vääränlaisen toimintamallin takia. Yhtenä syynä näihin polvivaivoihisi saattaisi olla polven ns. lukkiutumistaipumus väljän nivelen tai nivelen sisäisen vamman takia. Toinen mahdollinen syy, mikä tulee mieleen, on reiden ulkosyrjässä olevan iliotibiaaliligamentin ärtyminen kiinnityspaikastaan polven sivussa. Reiden ulkosivun hieronta voi auttaa.
Tuo pistävän kivun ilmentyminen ilman rasitusta tai yleisessä liikkumisessa on kuitenkin sen verran vakava oire, että polvea kannattaisi käydä näyttämässä asiantuntijalla, joka voi tutkimuksilla tarkentaa vaivan syytä sekä puuttua myös mahdollisiin toiminnallisiin ongelmiin jos niitä ilmenee.
Tuosta nilkkojen tärähtelystä on vaikea sanoa mitään tarkempaa näkemättä sinua. Jos hyppiminen tuottaa kipua, ohjeistaisin tietenkin välttämään sitä. Alustalla ja jalkineillakin on tietenkin vaikutusta nilkkojen rasittumiseen. Tuo lepokipu on taas sellainen vaiva, jonka takia nilkkojakin kannattaisi näyttää asiantuntijalla.
Toivottavasti sait apua vastauksestani.
Ystävällisin terveisin Antti Eronen

Julkaistu: 15.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.