Terve.fi

Pelko ja ahdistuneisuus

Pelko ja ahdistuneisuus

Jyrki Korkeila

Psykiatrian professori

Jyrki Korkeila

Kysymys:

Olen ahdistunut. Eniten pelkään skitsofreniaa. Olen selaillut netistä siitä tietoa ja lukenut sen oireita. Olen tuntenut itseni ahdistuneeksi siitä lähtien kun aloin etsiä tietoa kyseisestä sairaudesta, reilu viikon verran. Olen tehnyt verkkotestejä kyseisestä sairaudesta, jotka kuitenkin viittaavat alhaisten pistemäärien tullessa, että en pode skitsofreniaa, tai minulla ei ole taipumusta kyseiseen sairaukseen (tiedän, että verkossa olevat testit ovat vain suuntaan antavia ja eivätkä vastaa lääkärin lausumaa diagnoosia). Onko minulla jonkinlainen pakonomainen tarve? Pelkoni kasvaa entisestään mitä enemmän luen tietoa skitsofreniasta ja ihmisten kokemuksia siitä ja se saa mielikuvituksen laukkaamaan.

Olen lukenut aikaisemminkin vakavista sairauksista. Syksyllä luin HIV-viruksesta ja se sai minut niin ahdistuneeksi, että pelkäsin saaneen tartunnan ja uskoin jo kantavani sitä, koska olin humalassa kuukausia sitten harrastanut suojaamatonta seksiä naisen kanssa, jota en tuntenut. Menin mahdolisimman nopeaa verikokeisiin, josta ei löytynyt HIV:n vasta-aineita ja tulos oli negatiivinen. Oloni helpottui vasta tämän jälkeen ja jatkoin huoletonta onnellista elämääni.

Palataan sairauteen, josta haluankin puhua nyt – skitsofrenia. Kyseisen sairauden lukemani oireet tulevat päivittäin mieleen ja tarkkailen ympäristöä herkemmin. Esimerkiksi mitä ääniä kuuluu ja mietin, että kuulenko harhoja ja millaista olisi kuulla niitä. Alkaa mielikuvitukset laukkaamaan. Onko minulla jonkinlainen pakonomainen tarve ajatella niitä oireita vai onko tämä sitä pahinta, että olen jo psykoosissa?
Olen ihminen, joka on aina viihtynyt muiden seurassa ja etenkin nyt kun yksi skitsofrenian oireista on eristäytyminen. Vietän joka päivä kavereiden kanssa aikaa. Koen sen kaiken hetken normaalina, mutta jos sattuu mieleen tulemaan kyseinen sairaus niin ahdistun ja luulen, että minulla saattaa olla se. Lisäksi ahdistuneisuus voi saamaan pahoin, koska sekin on kyseisen sairauden ennakko-oire. Voiko kyseisen sairauden jatkuva ajattelu ja pelko sairastuttaa siihen? Pitäisikö mennä käymään psykologin,tai psykiatrin luona? Olenko tullut hulluksi? Minulla ei ole todettu ahdistuneisuushäiriötä, mutta ahdistuneisuus on aivan älytöntä kun mietin sairauksia ja luen niistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Tuo on terveyteesi liittyvältä ahdistukselta ei skitsofreniaa. Jos mieleesi nousee vähän pakonomaisesti/väkisin ajatuksia, joita et saa pois mielestä ja ne tuntuvat hyvin vierailta itsellesi, niin kyse on todennäköisesti ns. pakkoajatuksista, jotka voivat olla pakkohäiriön oire riippuen siitä miten usein ja miten ahdistaviksi ne koet. Tavanomaisimmat pakkoajatukset liittyvät bakteereihin, tartuntaan ja likaantumiseen. Jos ajatuksia on usein, hallitsemattomasti ja niihin liittyy ahdistusta niin tästä lienee kyse. Tilasi vaikuttaa lähinnä pakko-oireiselta häiriöltä. Terveyteen liittyvä ahdistus usein vaihtaa ahdistumisen aihetta eli sitä mistä sairaudesta kulloinkin on huolestunut.
Psykoosikokemuksia on väestössä tavallisemmin kuin varsinaisia sairauksia. Tällaisia ovat ohimenevät poikkeavat aistimukset tai hallusinaatiot, epäluuloisuus, oudot tai kultuurille epätyypilliset vaikeasti perusteltavat uskomukset. Psykoosisairauteen liittyy paljon muutakin kuten huomattavaa toimintakyvyn laskua, eristäytymistä, sosiaalista vetäytymistä, ajatustoimintojen häiriintymistä ym. Psykoosia sairastava ei ole aktiivisen sairausvaiheen aikana sairaudentuntoinen, toisin sanoen hän ei koe olevansa sairas. Psykoosissa oleva ei kysyisi keneltäkään sitä onko kyse psykoosista. Skitsofrenia on psykoosisairauden vaikein muoto. Jos sinulla olisi skitsofrenia olisit kysynyt todennäköisesti minulta jotain aivan kummallista. Koko urani en ole tavannut skitsofreniaa sairastavaa, joko olisi kysynyt “onko minulla skitsofrenia”.

Vaikutat olevan siinä määrin ahdistunut, että keskustelu ammattilaisen kanssa ja arvio saattaisivat auttaa sinua ahdistuksen hallinnassa. Pakkoajatuksille on myös tunnusomaista ettei rauhoittelu oikein tuota tulosta. Monasti on vaikea uskoa rauhoittelevia kommentteja, jos on vaikka mikroskooppinen mahdollisuus sairastua HIV-infektioon. Kun huolenaihe on jotain mitä ei näe tai mitä saattaisi mahdollisesti tehdä, on ahdistuksen hallinta vaikeata. Kaikkein tärkeintä on se, ettei ala välttämään muiden ihmisten seuraa tai vetäydy omiin oloihinsa. Välttämiskäyttäytyminen saattaa lisätä ahdistusta. Skitsofrenian ajatteleminen ei aiheuta skitsofreniaa vaan ahdistusta, joka voi kyllä tuntua sietämättömältä. Psykoterapeuttisilla hoidoilla tai lääkehoidoilla voidaan näihin vaikuttaa, jos oireilu jatkuu pitkään.

Julkaistu: 9.4.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.