Terve.fi

Patti leukakulman takana

Patti leukakulman takana

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Hei
Minulla on ollut jo noin 4-6 vuotta pieni patti tossa leukakulman takana (suurentunut imusolmuke?) noin sormenpään kokoinen. Ei ole kipeä ja on kova. Ei ole suurentunut. Välillä vähän kipeytyy ja suurentuu jos sitä kovasti painaa tai jos on joku flunssa päällä. Joskus taas pienenee niin ettei sitä ees huomaa. Mutta normaali koossa noin etusormenpään kokoinen. En ole muita patteja huomannut. Eikä ole mitään muita yleisoireita yms. Pitäisikö olla huolissaan?

Ikä 19
Pituus 182cm
Paino 96
Ei ole aikasempia sairauksia
Ei lääkitystä

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihmisellä on alaleuanalaisia (submandibulaarisia) imusolmukkeita. Ylähengitystie- ja nieluinfektioiden aikana ne usein suurenevat ja aristavat. Ne voivat jäädä hieman suurentuneiksi, aristamattomiksi, kun infektio on parantunut.

Kuvaamasi leukakulman seudun patti sopii hyvin olemaan juuri tällainen imusolmuke. Siihen sopii patin koko, aristamattomuus ja reagointi flunssaan.
Ei tarvitse olla asiasta huolissaan.
Vasta,jos patin koko alkaa kasvaa tai tulee yleisoireita (väsymys, laihtuminen), kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Julkaistu: 25.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.