Terve.fi

Oudot tuntemukset rintakehällä.

Oudot tuntemukset rintakehällä.

Aarno Yliselä

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Aarno Yliselä

Kysymys:

Olen 27-vuotias perusterve nainen, ylipainoa löytyy. (163cm 87kg)
Minulla on kolme synnytystä takana(alatie, 02/2010, 04/2012 ja 12/2016) minulla on normaalisti aina ollut hiukan matala verenpaine suurinpiirtein 101/75 luokkaa. Nyt minulla on edellisen raskauden jälkeen verenpaineet ollut järjestän 126-132/83/90. Lisäksi olen kärsinyt rintakehällä ja rintojen välissä tuntuvasta painon tunteesta ja kivuista vasemmassa kädessä joiden johdosta olenkin käynyt kaksi kertaa ottamassa EKG:n päivystyksessä, niissä on ollut kaikki ok. Nyt näihin vaivoihini on tullut lisäksi hasssu tunne kaulaan ja leukaan. Päivystyksessä ovat aina laittaneet jumissa olevien niskojen piikkiin, mutta niskoja on nyt hierottu hierojan toimesta ja oireet vaan jatkuvat. Minulle herää vaan kysymys että kannattaisiko minun hakeutua joihinkin jatkotutkimuksiin näistä vaivoista? Aina sitä pelkää että on jotain sydänperäistä ja jotain mitä se ekg ei pysty kertomaan. Isälläni on ollut sydän vaivoja, mutta johtuvat mitä luultavimmin yli 40vuoden tupakoinnista ja huonoista elämän tavoista, itse en tupakoi enkä käytä alkoholia. Äitini oli muutoin perusterve, mutta kuoli 2005 syöpäkasvaimeen joka oli mahassa ja ehtinyt leviämään. Tosin äidin puolen suku kuuluu tähän äkkikuolemia aiheuttavaan rytmihäiriögeeniin. (http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001159211.html)
Äitiäni ei ole tutkittu kun on kuollut, mietinkin pitäisikö meidän lasten hakeutua näihin kokeisiin? Äitini sisarukset ovat saaneet negatiiviset vastaukset.
Toisinaan mietin voiko tämä olla närästys peräistä vaikka oireena on vain painon tunne rintakehällä ja rintojen välissä ja nuo leukaan tulevat oudot tunteet?
Olen rennietä syönyt, mutta se ei ainakaan tuntemuksia ole vienyt. Ja näitä tuntemuksia tulee aika join, kestää joskus monta päivää putkeen ja joskus menee hetkessä ohi. Toivottavasti tästä sepustuksesta sai edes jotain selkoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvoisa kysyjä,
ylläkuvatun informaation perusteella sydänperäinen syy rintakehän tuntemuksiin on mielestäni epätodennäköinen. Tukielinjärjestelmän (rintakehän luusto ja lihakset) oireeksi ensi kädessä epäilisin. Toki mukana voi olla myös ruokatorven ärsytys, mikä saattaa yhtälailla ylläkuvattuja kipuoireita aiheuttaa.
Fysioterapeutti olisi suositeltava taho selvittämään lihaskireyksien ja jäykkyyden aste rintakehän ja yläselän rakenteissa. Jos tuolta alueelta ei hyväksyttävää selitystä löydy, happosalpaajalla (omeprazol, esomeprazol jne.) tehtävä parin viikon hoitokokeilu voisi olla harkinnan arvoinen, oireiden vähenemistä seuraten.
Joka tapauksessa suositeltavaa olisi varata normaali vastaanottoaika lääkärille, mieluiten omalääkärille, missä eri vaihtoehdot paremmin voisi pohtia, yhdistettynä kliiniseen tutkimukseen. Siinä yhteydessä tuon geenikysymyksenkin voisi esille ottaa.
Aarno Yliselä

Julkaistu: 27.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.