Kauneus & Terveys

Olemmeko yhdessä loppuelämän?

Sinikka Savander

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander

Kysymys:

Olen pohtinut pitkään, mistä pitkässä parisuhteessa elävät tietävät, että he haluavat olla aina yhdessä. Seurustelin teini-ikäisestä parikymppiseksi saman ihmisen kanssa tietäen, ettemme ole yhdessä aina. Sen jälkeen olin kolme vuotta yksin. Nyt minulla on uusi poikaystävä.Pelkään, että sama turtuminen, seksuaalisten tunteiden puuttuminen, uusien ihastuksien löytyminen ja yhteenkuulumattomuuden tunne palaavat suhteen edetessä rakastumisvaiheen yli. Pelkään ajautumista samaan nuoruudessa kokemaani tunteeseen: olin varattu pojalle, joka oli minulle kuin veli. Poikaystävissäni yhteistä on kiltteys ja täydellinen hyvyys minua kohtaan.Olen aina ollut parisuhdehakuinen, ja kolmen vuoden yksinäisyyden aikana halusin koko ajan löytää jonkun. Kun vihdoin aloin nauttia yksinäisyydestä, löysin nykyiseni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet pohtinut parinvalinta-asiaa paljon. Et ole yksin. On ihmisiä, joista tuntuu, etteivät he löydä sopivaa kumppania. Pettymykset ja epäonnistumiset toistuvat joka kerta seurustelusuhteen alkamisen jälkeen. Jos kaiken tässä elämässä tietäisikin etukäteen, ihminen tekisi aivan toisenlaisia valintoja.Ikäkaudet muuttavat ihmistä. Kohtalokin puuttuu usein ikävällä tavalla ihmisen suunnitelmiin. Ihmiset eroavat, vaikka avioliittolupauksessakin luvattaisiin olla yhdessä, kunnes kuolema erottaa. Sekään ei ole varmaa tietoa, että vielä vanhuksenakin ”käydään yhdessä ain”. Mistä sitä kukaan tietää, miten sietämättömäksi muuttuu vuosien varrella tai miten kumppani muuttuu.Seurustelu teini-ikäisenä on harjoittelua elämään toisen kanssa, opettelua ottamaan toinen huomioon. Parisuhteessa kun ei voi elää vain omassa kuplassaan. On vaikea myöntää, ettei seurustelukumppanissa olekaan vikaa, vaan omassa itsessä tapahtuu muutoksia. Jotkut suhteet ovat jo alkaessaan tuhoon tuomittuja. Jotkut ihmiset eivät rakastu milloinkaan seksikumppaniinsa, vaan pitävät seksin erillään kaikesta muusta elämästä. Hyvä, kun maltoit olla yksin ne vuodet. Sinulla oli aikaa kasvaa aikuiseksi.Vaikuttaa siltä, että toistat samaa ajatusmallia. Kun tapaat miehen, joka muistuttaa sinua jostain entisestä kokemuksestasi, sinulla nousevat pintaan samat pelot. Oletko miettinyt, mistä syystä törmäät ja ihastut kiltteihin, turvallisiin miehiin? Millaisia miehiä lähisuvussasi on tai on ollut? Onko sukusi ihmissuhteissa jotain samaa kuin sinulla?Jotkut seurustelusuhteet muistuttavat sisarsuhteita tai hyviä kaverisuhteita. Sitten ihmiset ihmettelevät, miksi intiimielämä ei onnistu. Eipä kaverin tai sisaren kanssa voi tuntea intohimoa. Jotkut pelkäävät menettävänsä kumppanin ja pitävät siksi varasuunnitelmaa. Siitä voit olla varma, ettei kaikkea hyvää ole samassa miehessä. Pohdi, mikä sinulle on tärkeintä. Se, että miehellä on omaa tahtoa ja särmää, ei ole pahitteeksi. Miehellä, joka suostuu kaikkeen, mitä nainen vain haluaa, ei ole sitä jämäkkyyttä, jota moni nainen kuitenkin toivoo.Parisuhteessa kumppanit tarvitsevat myös yksinoloa. Kun tarvitset hiljaisuutta, järjestä sitä itsellesi. Hyväksy se, ettet ole vielä niin varma kuin haluat. Olet ehkä valmis rakentamaan vakituisen parisuhteen vasta vanhempana. Epäonnistumisen pelossa ihminen alkaa hakea uusia kumppaneita. Ne suhteet jäävät usein lyhyiksi seksisuhteiksi, mutta vahvistavat uskoa siihen, että on kelpaava.

Julkaistu: 4.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.