Terve.fi

Nivelkivut?

Nivelkivut?

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Hei, olen 22v nainen jolla epäilty psoriasista ja selkärankareumaa. Ensimmäinen oire oli 14v ikäisenä kun vasen lonkkani kipeytyi niin että en pystynyt 3 viikkoon kävelemään. Silloin siitä otettiin magneettikuva ja muistaakseni mitään selvää syytä kivuille ei löytynyt, mutta niveltulehdusta kuitenkin epäiltiin. Siitä 5v päästä kipeytyi yhtäkkiä jalkapöytä, jalka ja varpaat turposivat niin että kenkä ei mennyt jalkaan, se oli todella kipeä, mutta levon kanssa rauhottui ja meni ohi. Viikon sairasloman jälkeen palasin töihin, jolloin palasi myös kipu. Työskentelen myyjänä ja liikun töissä kokoajan, kipu ja turvotus palasi hyvin nopeasti. Jalasta otettiin rtg kuva jossa ei näkynyt murtumia tai muuta. 3 viikon sairasloman jälkeen kipu ja turvotus meni ohi. Tällöin epäiltiin kihtiä.. Indometin lääke auttoi kipuun hyvin. Tuosta noin vuoden päästä kipeytyi vasen lonkka. En taaskaan kyennyt kävelemään ja olin monta viikkoa sairaslomalla. Lonkasta otettiin rtg kuva eikä siinä näkynyt mitään, mutta enempää sitä ei tutkittu. Silloin sain arcoxia lääkettä joka auttoi kipuun todella hyvin. Koskaan näiden kipujen aikaan tulehdusarvot eivät ole olleet merkittävästi koholla. Lonkkakipu kesti kaikenkaikkiaan 2kk, ja heti perään tuli päänahkaan todella kutiseva ja hilseilevä ihottuma. (Tästä psoriasis epäily). Silloin verikokeissa oli HLA-B27 antigeeni positiivinen.
2v päästä kipeytyi oikea lonkka. Täysin samat oireet kuin aiemminkin, kävely hankalaa, kipu herättää öisin ym. Silloin otettiin muistaakseni kolmannen kerran reumaverikokeet, jotka taas negatiiviset, myöskään tulehdusarvot eivät olleet koholla mutta kuitenkin ultraäänitutkimuksessa näkyi kapseliturvotusta ja nestettä. Arcoxia ja lepo auttoi taas.
Tästä meni useampi kuukausi, kun aloitin käymään kuntosalilla säännöllisesti. Ehdin käymään salilla n. 4kk ilman minkäänlaisia ongelmia, kunnes yhtäkkiä alkoi alaselkäkipu, joka kestänyt nyt 9kk. Alussa kipu oli tämän hetkiseen verrattuna sietämätöntä, kävely ja istuminen tuntui mahdottomalta ja etenkin aamuisin kipu oli niin kova että sängystä ylöspääsy oli todella haastavaa. Työterveyslääkärillä sattui olemaan vastaanottajana lääkäri jonka erikoisala oli reumatologia, hän tutki selkääni ja sanoi että kipu on ehdottomasti SI nivelessä ja selkä pitäisi magneettikuvata. Hakeuduin sitten terveyskeskukseen jotta saisin lähetteen kuviin, mutta terveyskeskuksen lääkäri oli sitä mieltä että kipu on lihaksessa ja sain silloin sirdaludia+buranaa. Niistä ei ollut mitään apua, kipu meni niin sietämättömäksi että lopetin niiden syömisen ja jatkoin arcoxialla joka auttoi hyvin. Tässä 6kk aikana ramppasin lääkärissä jatkuvasti, siellä otettiin vain verikokeita ja käskettiin syömään särkylääkkeitä. Verikokeista tutkittiin mm. klamydia, keliakia, reuma, borrelioosi ja kaikki oli negatiivisia. En saanut terveyskeskuksesta enää apua joten menin yksityiselle reumatologille ja sainkin lähetteen julkiselle puolelle magneettikuviin. Kuvissa ei näkynyt selkärankareumaan viittaavaa, ainoastaan ‘’epäspesifiksi jäävä kirkassignaalimuutos’’ ???
Selkä on edelleen aamuisin jäykkä, mutta ei enää kovin kipeä. Jäykkyys ja kipu helpottaa muutaman tunnin kuluessa kun lähtee liikkeelle. Pitkien istumisten jälkeen se kipeytyy selkeästi enemmän ja usein kipu säteilee pakaroihin/takareisiin. Joskus oikealle puolelle, joskus molemmille puolille. Lisäksi lonkat ja oikea polvi oireilee edelleen silloin tällöin (varsinkin raskaampien liikuntasuoritusten jälkeen, kuten juokseminen).
Salilla en ole käynyt tämän selkäkivun aikana oikeastaan ollenkaan, koska huomasin että kipu pahenee helposti rasituksessa enkä oikein tiedä mitä siellä uskaltaisin turvallisesti tehdä.

Reumatologi jolle aika varattiin kuvien jälkeen, ilmoitti vain että hän on reumatologi ja minulla ei ole reumaa joten hän ei voi auttaa. Nyt sitten sain lähetteen fysioterapiaan ja mietityttää vähän että onko siitä mitään hyötyä ja voiko nämä kivut todella olla lihasperäisiä niinkuin viimeisin reumatologi antoi ymmärtää? Tällä hetkellä minulla niska ja hartioiden seutu todella kipeät ja tämä kipu tuntuu olevan lihaksissa, toisin kuin alaselän kipu. Lisäksi päänahassa on taas ihottuma, jota kävin lääkärille näyttämässä. Lääkäri oli sitä mieltä että se ei liity millään tavalla näihin kipuihin, toisin kuin terveystalon reumatologi epäili. Olen saanut kaikilta lääkäreiltä ja reumatologeilta niin ristiriitaisia mielipiteitä ja lausuntoja että en enää tiedä mihin luottaa ja tuntuu vähän typerältä nyt sitten mennä fysioterapiaan ilman mitään diagnoosia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Ihan jo ensimmäiseksi koko tarinastasi pistää silmään noita reumaattisen sairauden tunnusmerkkejä, joita onkin yritetty saada eri lääkäreiden toimesta jonkinlaisen diagnoosin alle. Oireenkuva menee aika hyvin yhteen nivelpsoriasiksen kanssa. Joskus nuorilla aktiivisilla ihmisillä esiintyvä lonkkakipu voi olla myös seurausta ahtaan lonkan syndroomasta (FAI). Sen diagnosoinnissa on ollut välillä haasteita. Alaselkäkivun syyksi löytyy mahdollisen reumasairauden lisäksi tuhansia vaihtoehtoja: seisomatyösi voi olla yksi syy. Tämä toki selviäisi asennonhallinnan ja perusasennon kartoituksella. Myöskin jalkojen pituusero, lantion eteenkallistuma (syvä lannenotko) tai vain lihasepätasapaino voivat olla oireidesi syy.
Mitä tulee liikunnalliseen aktiviteettiisi, niin on hyvä että saat vastapainoa työllesi. Pehmeät alustat voivat edesauttaa, ettei nivelkipuja syntyisi. Tehokas kävely on rasittavuudeltaan lähes juoksun tasoa. Siinä nivelisku jää murto-osaan juoksusta. Myös pyöräilyä, crosstraineria sekä uintia voin suositella kevyempänä rasitteena nivelille.
Tarkka diagnoosi ei ole aina tarpeellinen fysioterapiaan tullessa, toisin kuin esim. lääkehoitoa ajatellessa. Fysioterapeutti tutkii asiakkaan aina itsekin ja muodostaa jonkinlaisen “diagnoosin” eli syyn oireisiin. Fysioterapeutin toimet kohdistuvat sekä syyhyn (jos se on selvä ja siihen voidaan vaikuttaa), mutta yhtä lailla tärkeää on hoitaa seurauksia. Yleensä nämä seuraukset, kuten kohdallasi kipu (nivel- tai lihasperäinen), ovat ne helpommin hoidettavat. Niiden hoitaminen mm. manuaalisella terapialla, akupunktiolla tai fysikaalisilla hoitomuodoilla on tärkeää, koska silloin voidaan katkaista oravanpyörä. Kipu muuttaa toimintaamme ja sitä kautta altistaa muut kudokset vääränlaiseen ja joskus liialliseen kuormittumiseen. Oireiden kuten kivun hoitaminen voi myös auttaa oman kehon itsehoidon käynnistymistä ja riittävyyttä.
Olisi varmasti hyvä jos terapiassa katsottaisiin löytyykö sinulta mitään toiminnallisia häiriöitä perusliikkumisessa tms., jotka voivat altistaa tuki-ja liikuntaelinvaivoille. Tällä tavalla salille palaaminenkin voisi onnistua ilman pelkoa selkäkivusta.
Rohkeasti siis vain fysioterapiaan !

Julkaistu: 11.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.