Terve.fi

neurologiset oireet

neurologiset oireet

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei Hannu!
Olen reilu parikymppinen mies ja luulen kärsiväni vakavista neurologisista oireista. Ensimmäiset havaintoni ovat reilu vuoden takaa jolloin ilmeni virtsarakon tyhjenemisvaikeuksia, sekä satunnaista heikotusta juoksulenkeillä, en vaan tuntunut jaksavan kuten ennen. Kuluvan vuoden alussa mukaan tuli pistelyä, ensin paikallisesti, sittemmin ne ovat levinneet ympäri kehoa (myös silmissä ja silmien takana olen toisinaan havainnut pistelyitä, samoin kurkunpäässä ja sen ympäristössä), sekä satunnaista pahoinvointia.
Oireet pysyivät satunnaisina kuluvan vuoden syksyyn, jolloin huomasin yhtenä päivänä epämääräistä pahoinvointia useamman päivän ajan. Tästä parin päivän kuluessa huomasin myös lihasheikkoutta sekä jaloissa että käsissä. Lihasheikkoutta on nyt jatkunut alkusyksystä lähtien ja jotenkin tuntuu, että heikompaan suuntaan on vaan mennyt. Tämä ilmenee vaikkapa portaissa, ikään kuin olisi lyijyä laitettu nilkkoihin. Lisäksi kihelmöinnit ja puutumiset raajoissa vaivaavat välillä etenkin makuulla. Puutumista voi toisinaan kuvailla tilaan jossa käsi tai jalka kylmettyy pakkasessa, varsinaista tunnottomuutta ei siis ole ollut.
Todella huolestuneeksi tulin luettuani yhtenä iltana tietoa amyotrofisesta lateraaliskleroosista. Heti nukkumaan käydessä huomasin nykimisiä ympäri vartaloa, tuokin on jatkunut siitä lähtien. Olen huomannut myös krampinomaisia tuntemuksia. lähinnä kirjoituskädessä. Tavarat ovat pysyneet kuitenkin toistaiseksi kädessä, myöskään jalka ei ole pettänyt alta.
Kaikista oireista tuo lihasheikkous tuntuu pysyväluonteisimmalta, muita oireita tulee ja menee. Olen kuitenkin ollut huomaavinani lihasheikkoudessakin pientä kohenemista aina kevyen liikunnan jälkeen. Jotenkin vain tunnen kropassani, että tämän on oltava hermostoperäistä. Tässä vaiheessa suurimpia kamppailuita käyn luonnollisesti henkisellä puolella. Virtsaamisvaivoista vielä sen verran että luulen myös niiden hieman pahentuneet syksyn mittaan, jälkitippoja aika lailla runsaasti ja suht tiheään tulee vessassa ravattua. Olen myös käynyt useissa tutkimuksissa. Perusverenkuva ok, samoin kreatiinikinaasi, joka oli jopa yllättävän alhaalla. D-vitamiinitaso sitten taas oli pari kymmenystä alle viitearvon. Hermoratatutkimukset varmaankin luvassa ennemmin tai myöhemmin.
Tuo tappava kolmikirjaiminen yhdistelmä tässä siis kovasti huolestuttaa, voiko todella olla kyseessä juuri se vai onko toivoa lievemmästä asiasta? Olen tietoinen että pelkäämäni sairaus on iässäni erittäin harvinainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei sinä perusterve 2-kymmpinen,

Kyllä, juoksulenkit ovat suositeltavia. Oikeastaan kaikille.
Sinänsä tässä kysymyksessä esitetyt oireet ovat aika epämääräisiä. Onneksi niitä kuitenkin on alettu selvittää, ilmeisesti yleislääkärilähtöisesti, mikä onkin oikea tapa.
D-vitamiinin puute on yllättävänkin yleinen vaiva. Sitä esiintyy jopa Persianlahdella. Ei uskoisi, mutta kun täysin peittävä vaatetus estää auringonsäteilyn pääsyn iholle, niin näinkin voi käydä. D-vitamiinin puutteesta on arvioitu että saattaa seurata lisääntynyt alttius monellekin (neurologiselle) taudille.
Kysyjä on huomattavan, ehkä “liiankin” hyvin perehtynyt tiettyjen laboratoriokokeiden ja sairauksien yhteyksiin. Tämä näkyy CK- eli kreatiinikinaasin kohdalla. Se, että on matala, on tietysti hyvä merkki.
Se, että sinänsä sallitulla googlettamisella löytyy ALS, on tietyllä tapaa harmi. Ilmeisesti tätä ei vain voi välttää. Kysyjä on aiheeseen perehtynyt siinäkin mielessä, että tietää ALSin olevan erittäin harvinainen parikymppisillä.

ALSiin ei tässä tapauksessa ollenkaan sovi virtsausvaivat, jotka eturauhasestaan yms muuten terveellä voivat johtua monestakin syystä. Kaikkia näitä kykenee yleislääkärikin aika pitkälle selvittämään.
ALSiin eivät niin ikään ollenkaan sovi mainitut lukuisat tuntopuolen oireet. Kovin hyvin ne eivät sovi mihinkään muuhunkaan tiettyyn sairauteen, mutta kyllä ne todellisia ovat ja kannattaa selvittää. Tarvittaessa jopa sähköiseen hermo-lihas-tutkimukseen ENMG:aan asti. Kuitenkaan minulle ei kysymyksessä kuvatun perusteella synny vahvaa vaikutelmaa vaarallisesta sairaudesta. Nykimiset ja faskikulaatiot eivät yksin – tai kuvatunlaisten oireitten kanssa – esiintyessään ole merkki vakavasta hermoston sairaudesta. Joillakin ihmisillä vain on taipumusta tällaiseen. Mogigrafia eli kirjoittajan kramppi on yksi tällainen. Lääkäriltä on mahdollista pyytää useitakin näitä helpottavia lääkkeitä, mutta niiden tarve on arvioitava elävässä tilanteessa ja tapauskohtaisesti. Joskus on jouduttu työkyvyttömyyteen johtavan tasoista kirjoittajan kramppia hoitamaan botuliinitoksiinipistoksillakin, mutta tässä tapauksessa ei ole mitään viitteitä tilanteen etenemisestä näin pahaksi. Se kolmen kirjaimen tauti pitäisi tässä yhteydessä nyt panna sivuun. Ei aivan helppoa, tiedän.

Julkaistu: 8.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.