Terve.fi

Musa pieni piste/läntti peräaukon suulla

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 6.6.2017

Kysymys:

Hei. Toivottavasti lähetin kysymykseni oikealle henkilölle. Olen 23-vuotias perusterve nainen (156cm, 47kg). Aloin noin kaksi viikkoa sitten tuntemaan pientä pistelyä/kirvelyä peräaukon auleella ja katsoin sinne peilillä ja taskulampulla. En huomannut mitään muuta poikkeavaa kuin pienen, mustan/tumma täplän peräaukon suulla. Täplä on tosiaan kooltaan hyvin pieni, ehkä 1mm, tasainen (ei siis kohoa mitenkään), hieman kuin ihon alla niinkuin pieni mustelma ja symmetrinen. Silti, tietenkin, pelkään, että kyseessä on jotain vakavaaa, kuten esimerkiksi melanooma, vaikka luin netistä, että pienet tummat ihomuutokset limakalvoilla ovat “lähes poikkeuksetta” hyvälaatuisia (verenpurkautumia tms.) Äitini, joka on kärsinyt peräpukamista useampaan otteeseen sanoi, että kirevely/ kutina oireeni ko. alueella voisivat viitata niihin, verta ei kuitenkaan ole tullut ja hänellä ei mainitsemaani tummaa pistettä ole niihin liittynyt. Kivrely/ kutina ei kuitenkaan rajoitu vain pisteen kohtaan, vaan tuntuu yleisesti peräaukolla. Voiko peräpukamiin liittyä kuvailemaani ihomuutosta? Kuinka huolestunut minun pitäisi olla? Voiko kyseessä olla esimerkiksi melanooma? Vaikeinta on, että en osaa yhtään sanoa, kauan piste on siellä ollut, koska liian usein en ole tätä aluetta peilin kanssa katsonut. Nyt näiden muutamien viikkojen aikana, se ei ole muuttunut miksikään.

Minulla ei ole mitään yleissairauksia.

Vastaus:

Suolen limakalvon alla on verisuonistoa, laskimoita ja valtimoita. Laskimolaajentumia kutsutaan peräpukamiksi. Ne ovat kooltaan vaihtelevia, sormenpäänkokoisia tai pienempiä limakalvon alaisia pullistumia. Kun sinun tapauksessasi on hyvin pieni, ei limakalvosta koholla oleva täplä, ei kyse ole peräpukamasta. Hyvin todennäköisesti kyseessä on limakalvonalainen verisuonistoon liittyvä täplä, ei melanooma tai muukaan pahanlaatuinen muutos. Peräsuolen oireet tuskin liittyvät näin pieneen täplään, vaan lienevät muuta peräsuolen ärsytysoiretta. Kannattaa kokeilla apteekista saatavaa Hädensa-voidetta aamuin illoin viikon ajan oireisiin. Sillä on viilentävä ja rauhoittava vaikutus limakalvoon. Mikäli oireilu jatkuu sen jälkeenkin, on hyvä mennä lääkäriin tarkastukseen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.