Kauneus & Terveys

Muhkuraisuus ihon alla

Työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Mistä johtuu, että olkavarret, sisäreidet ja vatsa tuntuvat sormenpäihini muhkuraisilta? En ole kovin urhei­lullinen, joten kehon rasva­prosentti voi olla suuri. Muhkuraisuus näkyy päälle vain, kun puristan ihoa. Voiko rasvakudos tuntua näin selkeästi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rasvakudos on aina vähintään jonkin verran muhkuraista, ja sen käsin tunnettava koostumus riippuu kudoksen määrästä ja paikasta. Toki yksilöllisiä eroja on.

Ihonalaisessa rasvakudoksessa esiintyy usein paikallisia, tavallisimmin noin sormenpään kokoisia kovempia patteja, jotka ovat lipoomia eli niin sanottuja rasvapatteja.

Kyse on hyvänlaatuisesta rasvakudoksen kasvaimesta, joka ei vaadi toimenpiteitä, ­ellei patti selvästi häiritse esimerkiksi han­kaamalla johonkin.

Toinen yleinen ihonalainen muutos on aterooma eli talipatti, jonka yleislääkäri voi tarvittaessa poistaa. Pahanlaatuiset rasvakudoksen kasvaimet ovat erittäin harvinaisia, ja ne ovat käytännössä aina yksittäisiä eivätkä esiinny rykelmässä.

Jos yksittäinen patti kasvaa vähitellen, ja se tuntuu olevan kiinni alustassaan eikä­ liiku ihon mukana, kun ihoa ­venytetään, on hyvä tehdä jatkotutkimuksia. Yleensä ultraäänitutkimus riittää ­pahanlaatuisen muutoksen poissulkemiseen. Kertomasi perusteella sinulla ei ole syytä huoleen.

Julkaistu: 27.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.