Terve.fi

Miksi sormeni turpoavat huomattavasti?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 27.3.2017

Kysymys:

Olen 26-vuotias nainen. Olen perusterve, ja liikakiloja on muutama. Minua vaivaa sormien huomattava turvotus. Välttelen suolaisia ruokia, enkä käytä suolaa ruoan­laitossa lainkaan. Silti vaiva ei häviä. Juon vettä pari litraa päivässä ja syön suhteellisen terveellisesti. Liikunta pahentaa oireita. Treenin jälkeen sormeni voivat olla niin turvonneet, etten saa käsiäni nyrkkiin. Lämpimällä säällä on sama vaikutus. 

Turvotus on vaivannut minua jo vuosia, mutta se on lisääntynyt parin vuoden aikana merkittävästi. Muualla raajoissa ei ole turvotusta, vaan vaiva kohdistuu vain sormiin. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

On tärkeää arvioida, mistä sormiesi turvotus johtuu.

On todennäköistä, että turvotusta on muuallakin kehossasi, mutta sormissa havaitset vähäisenkin turvotuksen helposti. Ruokavaliossasi voi olla turvotusta aiheuttavia ­piirteitä. Saatat saada suolaa merkittävästi tavallista enemmän tai huomattavan niukasti proteiinia.  

Myös liian vähäinen suolan käyttäminen voi aiheuttaa turvotusta. Se onkin ensimmäinen mieleeni tuleva syy oireillesi. 

Kun urheilet, hikoilet suolaista nestettä. Jos juot liikunnan aikana pelkkää ­vettä, se laimentaa edelleen elimistösi suolapitoisuutta. Silloin neste ikään kuin karkaa veri­suonistasi kudoksiin ja aiheuttaa turvotusta. 

Juo seuraavalla treenikerralla urheilujuomaa, ­joka ­sisältää suoloja. Tarkkaile, muuttuuko turvotus ­aiempaan verrattuna. Jos näin tapahtuu, lisää seuraavaksi suolan käyttöä ruoassasi maltillisesti ja seuraa ­samalla oireitasi.

Verenpaine on myös syytä tarkistaa. Levossa ­normaali yläpaine on noin 110–140 ja alapaine noin 60–85. 

Jos ­arvosi poikkeavat toistuvasti, mene lääkäriin.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.