Terve.fi

Mielialaongelma

Mielialaongelma

Jyrki Korkeila

Psykiatrian professori

Jyrki Korkeila

Kysymys:

Olen kiinnostunut mielenterveydestä ja siitä miten ihmisen mieli toimii. Olen vuosia seurannut läheiseni elämää ja käyttäytymistä, olen huolissani. Olisin kysynyt siis mielipidettäsi. Nainen on 40v, terveydenhuollon ammattilainen, kahden pienen pojan äiti ja naimisissa. Hän on kokoikänsä ollut eteenpäin pyrkivä ja sisukas. Ajattelee vahvasti ja itsenäisesti. Hänellä omamielipide on se oikea, muut ovat yleensä väärässä. Hän on opiskellut lähihoitajaksi, ensihoitajaksi, anestesiasairaanhoitajaksi, artesaaniksi ja nyt opiskelee opettajaksi. Töitä pitää tehdä kokoajan ja opiskella. Lasten isoäiti joutuu hoitamaan lapsia, vaikka sairastaa vakavaa masennusta; kiitosta ei avusta saa, päin vastoin. Jos joku ei tee tai toimi toiveiden mukaan hän laittaa välit poikki. Hän ei näe läheistensä sairautta tai ettei toiset jaksaisi auttaa niinpaljon kuin pyydetään. Minä en naista vihaa, lähinnä säälin . Haluaisin auttaa, ymmärtää. Mitä mieltä olet tapauksesta??

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Tällaisessa saattaa olla kyseessä sekamuotoisesta mielialaoireilusta (mielialan kohoamisen ja laskun samanaisia oireita), jolloin usein taustalla on ollut puhtaampia mielialajaksoja. Toisaalta persoonallisuuden piirteet sekoittavat usein arviointia, jolloin kyse on enemmän mielialan ja persoonallisuuden yhteisestä vaikutuksesta. Joilain ihmisillä on lähtökohtaisesti enemmän energisyyttä ja pyrkyä eteenpäin. Se että kokee olevansa aina oikeassa tai laittaa helposti välejä poikki viittaa tiettyjen persoonallisuuden piirteiden korostumiseen (itsekeskeisyys, dominoivuus ja ekstroversio). Tällaisilla henkilöillä ilmenee muita tavallisemmin kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Tuon kuvauksen perusteella on vaikea sanoa tästä enempää.

Julkaistu: 5.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.