Terve.fi

Mielialaongelma

Psykiatrian professori

Jyrki Korkeila
Julkaistu: 5.12.2017

Kysymys:

Olen kiinnostunut mielenterveydestä ja siitä miten ihmisen mieli toimii. Olen vuosia seurannut läheiseni elämää ja käyttäytymistä, olen huolissani. Olisin kysynyt siis mielipidettäsi. Nainen on 40v, terveydenhuollon ammattilainen, kahden pienen pojan äiti ja naimisissa. Hän on kokoikänsä ollut eteenpäin pyrkivä ja sisukas. Ajattelee vahvasti ja itsenäisesti. Hänellä omamielipide on se oikea, muut ovat yleensä väärässä. Hän on opiskellut lähihoitajaksi, ensihoitajaksi, anestesiasairaanhoitajaksi, artesaaniksi ja nyt opiskelee opettajaksi. Töitä pitää tehdä kokoajan ja opiskella. Lasten isoäiti joutuu hoitamaan lapsia, vaikka sairastaa vakavaa masennusta; kiitosta ei avusta saa, päin vastoin. Jos joku ei tee tai toimi toiveiden mukaan hän laittaa välit poikki. Hän ei näe läheistensä sairautta tai ettei toiset jaksaisi auttaa niinpaljon kuin pyydetään. Minä en naista vihaa, lähinnä säälin . Haluaisin auttaa, ymmärtää. Mitä mieltä olet tapauksesta??
Näytä vastaus

Vastaus:

Hei
Tällaisessa saattaa olla kyseessä sekamuotoisesta mielialaoireilusta (mielialan kohoamisen ja laskun samanaisia oireita), jolloin usein taustalla on ollut puhtaampia mielialajaksoja. Toisaalta persoonallisuuden piirteet sekoittavat usein arviointia, jolloin kyse on enemmän mielialan ja persoonallisuuden yhteisestä vaikutuksesta. Joilain ihmisillä on lähtökohtaisesti enemmän energisyyttä ja pyrkyä eteenpäin. Se että kokee olevansa aina oikeassa tai laittaa helposti välejä poikki viittaa tiettyjen persoonallisuuden piirteiden korostumiseen (itsekeskeisyys, dominoivuus ja ekstroversio). Tällaisilla henkilöillä ilmenee muita tavallisemmin kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Tuon kuvauksen perusteella on vaikea sanoa tästä enempää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.