Terve.fi

Miehen uupumus?

Miehen uupumus?

Jarkko Kuoppala

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

Hei!

Kirjoitan mieheni oireista, koska olen TODELLA huolissani! Hän ei suostu menemään lääkäriin, tai myöntämään, että mitään olisi vialla. Enimmäkseen ei edes muista, että ko. kohtauksia olisi ollutkaan.

Mieheni on 40-vuotias ja omistaa firman yhdessä veljensä kanssa. Töitä on PALJON! Mieheni hoitaa kaikki juoksevat asiat, veljensä toimistotyöt. Työpäivä alkaa yleensä jo klo 5.30/6.00 ja harvoin tulee töistä ennen klo 18 illalla. Työ on fyysisesti raskasta ja siihen lisänä vielä kaikki päivän aikataulut, missä kukakin on (työntekijöitä on 20, jokaisella saattaa olla oma työmaa, joista mieheni vastaa) ja tarvikehankinnat, ym. Kaikki kulkee päässä, ei esim. kalenterissa (koska ei kuulemma ehdi kuitenkaan kirjoittaa niitä siihen).

Ongelmana on illat. Hän ehtii olla kotona n. pari tuntia, ennenkuin lapset menevät iltatoimiin ja nukkumaan (lapset 9, 11, 13v). Tänä aikana oireet ilmestyvät; Mieheni on sekava (kuin promillen humalassa), puhuu ja käyttäytyy omituisesti. Takeltelee sanoissaan, huojuu. Joskus menee ihan vaan jalat alta! On nukahtanut seisaaltaan, tiuskii lapsille (yleensä on todella rauhallinen). Kerran on saanut kohtauksen, jossa kylmä hiki nousi kasvoille, oli ihan kalpea ja jalat eivät kantaneet. Lapset (varsinkin pienin) on alkaneet sanoa, että isi pelottaa heitä, kun on noin väsynyt.

Esim. Tämän illan keskustelu meni näin; Mieheni oli nukahtanut oviaukkoon -seisaaltaan. Sanoin, että pitäisikö mennä nukkumaan? Hän kysyy; "Minne?". Vastaan, että sänkyyn, siellä yleensä nukutaan. Hän katsoo ympärilleen hämmästyneenä; "Ai, me ollaan kotona?" ja hymyilee "humalaista" hymyä.

Alkaa todella pelottaa!

Olimme juuri viikon syyslomareissulla ja mitään näistä oireista ei ilmennyt koko viikon aikana! Nyt hän on ollut 4pvää töissä ja sama meno jatkuu, kuin ennen lomaa.

Hän on perusterve, sairaslomia ei ole ollut, eikä pidetä! Ja jos joku paikka on kipeä, niin sitä ei myönnetä.

Mitä teen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Paras asiantuntija miehenne oireita selvittämään olisi neurologi. Olisi hyvä, jos menisitte vastaanotolle yhdessä, koska miehenne ei selvästi oikein tiedosta oireita.

Mahdollisia diagnoosivaihtoehtoja ovat mielestäni ensisijaisesti epilepsia ja erittäin voimakas uupumus. Nämä olisi tärkeä erottaa toisistaan, koska jos kyseessä on epilepsia, sitä voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä. Jos taas kyseessä on voimakas uupumus, paras hoito on työtahdin keventäminen. Viimeksi mainittu voi tietysti olla vaikea toteuttaa.

Mahdollinen epilepsia olisi tärkeä diagnostisoida, koska kohtaus voi tulla myös esim. auton ratissa.

Suositan, että varaatte ajan yksityiselle neurologille, koska yksityispuolelle voi ajan varata itselleen sopivaan aikaan. Suostutelkaa miestänne lääkäriin sanomalla, että vaivoihin voi olla hoito ja ilman hoitoa oireet ovat vaarallisia sekä hänelle itselleen että muille.

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Kuoppala

Julkaistu: 22.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.