Terve.fi

Maksan vajaatoiminta - 81011

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu: 11.5.2015

Kysymys:

Hei,
Mieltäni painaa isäni tilanne. 60-vuotias ja jo pitkään sairastanut 2-tyypin diabetesta,ylipainoa on, runsasta alkoholin käyttä taustalla, metabolinen oireyhtymä,rasvamaksa (steatohepatitis luki jossain papereissa ? ) ,ei harrasta juurikaan liikuntaa,kunto tosi huono,ruokavalioonkaan ei juuri panosta. Nyt joutunut sairaalaan kun vatsaonteloon alkanut kertyä nestettä ja tuli hengenahdistusta. Nestettä poistettiin muistaakseni n.8-litraa. Muuten vointi pirteä ja hyvä,ei keltaisuutta tms.Maksa-arvot ei tiettävästi paljon koholla,eikä tulehdusarvo,myöskään kuumetta ei ole ollut. Hän ei kerro meille läheisille kovin tarkasti asioista, ja tiettävästi on kieltänyt tietoja luovutuksen kun ei anna meidän soittaa lääkärille ja jutella asiasta.
Sen verran on sanonut,että maksan vajaatoiminnasta ilmeisesti nesteen kertyminen johtuu. Voiko vajaatoiminta olla kuinka paha kun nestettä kertyy ? Voiko kertymiselle olla jokin muukin syy ? Mikä on ennuste ? Ainakin alkoholin käytön oli lääkäri kieltänyt kokonaan. Entä ruokavalio ? Minkälaista elämää tulisi elää jotta maksa ei enempää vaurioidu ? Vloiko maksa pettää yhtäkkiä ? Ja missä vaiheessa aletaan suunnitellemaan maksansiirtoa ? Voiko sen tehdä ylipainoiselle diabeetikolle ?
Mitä on odotettavissa jos nesteen kertyminen jatkuu ? Onko punktioista haittaa ? Voiko kertyminen loppua jos maksan toiminta paranee alkoholin välttämisen myötä ? Ilmeisesti laihdutus olisi myäs paikallaan ? Entä runsaat lääkkeet jotka on käytössä,miten paljon ne vie maksan toimintakykyä ?
Olen todella huolissani,koska luin että tuo nesteenkertyminen tulisi vasta maksakirroosin viime vaiheissa ? Tiettävästi kirroosissa asti maksa ei ole,vaan rasvoittunut.
Askites nesteestä löytyi myös joku bakteeri,jota nyt hoidetaan antibiooteilla. Mistä tässä on kyse ?
Iso kiitos vastauksesta ! huoli on suuri !
Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,
Ylimääräisen nesteen kertymistä vatsan sisälle kutsutaan ascitekseksi. Sen yleisimmät syyt ovat maksakirroosi, alkoholin aiheuttama maksatulehdus, vatsaontelon sisäinen syöpä ja sydämen vajaatoiminta.
Nesteen kertyminen vatsaonteloon on vakavan sairauden merkki, johtuu se mistä sairaudesta tahansa.
Ylipaino, diabetes ja alkoholi kaikki aiheuttavat maksan rasvoittumista, joka voi johtaa myös maksakirroosiin.
Taudin pahenemisen estämiseksi olisi äärimmäisen tärkeää, että isänne käyttäisi mahdollisimman vähän alkoholia.
Ascititespotilailla esiintyy varsin usein peritoniittia eli vatsakalvon tulehdusta, joka on vakava sairaus ja jota hoidetaan antibiooteilla.
Asciteksen punktointi on tarpeellinen toimenpide suuren nestemäärän poistamiseksi.
Tärkein asia, minkä isänne voi tehdä, on lopettaa alkoholin käyttö.
Jos maksasairaus johtuu alkoholista, maksan siirtoa ei tehdä, mikäli alkoholin käyttö jatkuu. Toki maksansiirrosta päätettäessä asiaan vaikuttavat monet muutkin seikat, lähinnä potilaan muu terveydentila.
Ystävällisin terveisin,
Jarkko Kuoppala

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.