Terve.fi

Lewyn kappale -tauti?

Lewyn kappale -tauti?

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Puolisoni on 59 vuotias yrittäjä. Viime talvena huoli heräsi hänen voinnistaan. Hänellä on ollut yli 10 vuotta nukkumisongelmia, näkee paljon painajaisia ja puhuu myös unissaan. Nukahtelee pitkin päivää. Uniapnea tyyppisiä hengityskatkoksia ei ole. Lisäksi muutaman vuode ajan esiintynyt virtsanpidätysongelmaa ja ajoittain runsasta nenäeritystä. Ruoka helposti yskittää. Viimeisen vuoden aikana kävely ajoittain jäykän näköistä. Viimeisen vuoden aikana myös esim. saunassa esiintynyt havaitsemisen ongelmia (esim. lattialastaa luullut suihkuksi) sekä harhaluuloja jonkun / joidenkin ihmisten läsnäolosta. Mitään aikaisempaa psykiatrista historiaa ei ole. Em. harhaluulot ymmärtänyt hyvin nopeasti virheellisiksi. Toisaalta saunaa edeltävästi usein juonut n. 6-8 annosta keskiolutta. Kun toin esille huoleni em. oireista selvisi, että puolisoni on nähnyt pienten eläinten vilahtelua useita vuosia ymmärtäen kuitenkin, ettei em. eläimiä todellisuudessa esiinny. Mitään merkittäviä muisti ongelmia ei ole esiintynyt, mutta ehkä kuitenkin uusien asioiden (esim. uuden kaukosäätimen käyttö) hankaloitunut. Puoliso myöntää oireet, mutta ei kuitenkaan näe tarvetta lääkärille. Ei itse ole huolissaan vaan paremminkin vaikuttaa sopeutuneen jo vuosiakin kestäneisiin oireisiin. On vakuuttunut ettei kukaan lääkäri lähde tälläisiä oireita selvittämään. Olen kuitenkin hänestä huolissani. Mitä tilanteessa pitäisi tehdä? Murehdinko turhaan? Voiko väsymys ja nautittu alkoholimäärä saunan yhteydessä selittää esim. harhaluulot ja havaitsemisen ongelmat? Näköharhoja kuitenkin ollut muulloinkin vaikka nyt vasta niistä on kertonut. Uniongelmiin hän kerran otti tarjoamani ketiapiini 25 mg tabletin ja nukkui yli 12 tuntia ja oli koko seuraavan päivän tokkurassa. Voiko em. oireille löytyä muita selityksiä kuin pelkäämäni Lewyn kappale -tauti? Jos aiheellista, niin millä saisi puolison lähtemään lääkäriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymys on muotoiltu erittäin selkeästi ja niinpä siihen on helppo vastata. Lääkäriin on mentävä oitis! Mieluiten suoraan neurologille. Muitakin diagnoosimahdollisuuksia on kuin Lewyn-kappaletauti. Kaikki muistisairaudetkaan eivät ala lähimuistin häiriöillä, mikä on tyypillistä Alzheimerin taudille. Ilman tutkimuksia on mahdotonta sanoa, mitkä asiat ovat poissuljettavissa, mutta patistuksena lääkäriinlähdölle käyttäisin mm. sitä perustetta, että jos jotakin hoidettavaa löytyy, on hoidon vaste yleensä huonompi, jos asian selvittäminen on viivästynyt.

Julkaistu: 1.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.