Terve.fi

Levomepromazine ja alkoholi

Levomepromazine ja alkoholi

Tapio Heilala

Apteekkari

Tapio Heilala

Kysymys:

Olen 29-vuotias nainen ja minulle on määrätty harhoihin/unettomuuteen levomepromazinea 5mg (vaikuttava aine levomepromatsiini) yksi tabletti iltaisin. Olen syönyt sitä nyt 2kk. Minua vaan huolestuttaa että voiko tämän lääkkeen kanssa juoda alkoholia? Olisi mukava ottaa silloin tällöin pari olutta. Olen syönyt erilaisia psykoosilääkkeitä ja tämä tuntuu parhaimmalta joten en haluaisi lopettaa toimivaa lääkitystä mutta en myöskään halua alkaa täysin absolutistiksi.
Olen ymmärtänyt että tämä lääke voi aiheuttaa myrkytyskuolemia.
Muut lääkitykseni ovat Sepram 10mg (tarvittaessa Xanor 0,5mg ja Tenox 10mg), D-vitamiini-kapselit ja magnesiumsitraattijauhe.

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvoisa 29-vuotias. Olet aivan oikeilla jäljille kun kirjoitat että kyseinen lääkeaine voi aiheuttaa myrkytyskuolemia. Sinulle määrätty annos on 5mg ja se on miedoin valmisteesta käytettävä vahvuus (tehdas tekee 5mg, 25mg ja 100mg tabletteja). Alkoholin käyttöä levomepromazinen kanssa ei suositella. Uskallan kuitenkin sanoa että 5 mg ja pullollinen tai kaksi olutta ei ole vaarallista.
Huomaat mahdollisen yhteisvaikutuksen alkoholin kanssa väsymyksena ja huimauksena. Jos näitä oireita tulee on syytä lopettaa alkoholin nauttiminen.

Kyseinen lääkeaine pysyy elimistössä useita päiviä tabletin nielemisen jälkeen.

Huomauttaisin tässä kohtaa että levomepromatsiinia ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Terveisin
Tapio Heilala
apteekkari

Julkaistu: 26.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.