Terve.fi

Lapseni uhmakkuushäiriö ja ADHD

Lapseni uhmakkuushäiriö ja ADHD

Simo Saarijärvi

Psykiatrian professori, psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri.

Simo Saarijärvi

Kysymys:

Hei 8-vuotiaalla pojallani on ADHD piirteitä ja myös hänen käytöksensä on ollut pienestä pitäen uhmakasta. Hän sanoo miltei joka asiaan ensin että ei. Hän ei halua oppia uutta ja myös siirtymätilanteet ovat olleet hankalia. Arki sujuu kuitenkin suht hyvin mutta oppimisvaikeuksia on koulussa ollut. Päädyimme viimeksi SH:n vastaanotolla varaamaan ajan lääkärille koska haluan kokeilla lääkehoitoa koulumenestyksen parantamiseksi. ADHD lääkkeistä olen kuullut monenlaista ja lukenut pahoista sivuvaikutuksista jopa kuolemantapauksista. Kysyisin että mikä olisi mielestäsi turvallisin lääke lapselleni? Onko sellaista olemassakaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

ADHD lääkkeitä on monia, mutta jos vaivat ovat hankalia, niin kyllä lääkitystä kannattaa kokeilla.

Minusta metyylifenidaatiti (esim. Concerta) on ollut pitkään käytössä, eikä siitä mitään vakavia sivuvaikutuksia ole todettu. Neuvotelkaa hoitavan lääkärin kanssa lääke ja sen annostelu. Jos lääkityksestä ei tule selvää hyötyä noin 1 kk:n aikana,’se kannattaa lopettaa.

Julkaistu: 12.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.