Terve.fi

Lääkärin tarkastuksesta

Lääkärin tarkastuksesta

Mika Somer

Työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri.

Mika Somer

Kysymys:

Hei!

Haluaisin kysyä työhöntulotarkastuksesta.

Olen tällä hetkellä töissä oman alani (sosiaaliala) työtehtävissä ja olen pärjännyt hienosti ja saanut hyvää palautetta. Nykyiseen työhöni ei vaadita t-todistusta. Olen myös työskennellyt erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä ja pärjännyt hyvin. En ole missään töissä, ml. nykyinen, kokenut suurta stressiä tai uupumusta.

Sairastuin vajaa pari vuotta sitten psyykkisesti, ja olin osastohoidossa kuukauden, josta vajaan viikonkin “lomalla”. Diagnooseja asetettiin erilaisia osastolla, mutta ilmeisesti diagnoosiksi jäi psykoottinen, vaikea-asteinen masennus. Kannassa diagnoosin kohdalla lukee että määräaikainen. Ennen osastohoitoa minulla oli pari vuotta ollut lievää ahdistusta ja pelkoa, joista myös diagnoosit, mutta tässä tapauksissa tapasin harvoin psykiatria ja lääkkeetkin lopetin jossain vaiheessa. Olen myös lopettanut lääkkeet, joita määrättiin osastohoidon jälkeen, siis psyyke- ja masennuslääkkeitä. En koe minkäänlaisia pelkoja tai ahdistusta tai masennusta nykyään. Kävin osastohoidon jälkeen vajaan vuoden juttelemassa sairaanhoitajan kanssa polilla.

Mietin vain, että miten tällaiseen suhtaudutaan työhöntulotarkastuksessa? Että ihminen on sairastunut, mutta parantunut ja ei syö edes lääkkeitä ja on työkuntoinen? Oman näkemykseni mukaan sairauden puhkeamiseen vaikuttivat monet yhtäaikaiset stressitekijät. En siis ole vain yhtäkkiä sairastunut vaan taustalla on stressaavia tekijöitä.

Myös se mietityttää, onko diagnoosi ollut oikea, kun aika nopeasti osastolta pääsyn jälkeen palasin takaisin täysin toimintakykyiseksi ja opiskelemaan täysillä. Olen ymmärtänyt, että vaikeat masennukset kestäisivät vuosia?

Voiko yksityiseltä psykiatrilta hankkia lausuntoa työkyvystä, vaikka ei olisi vielä tiedossa vakituista työtä ja tarkastusta? Että olisi myös ulkopuolista arviota ja todistusta työkyvystä, jos psykiatri niin arvioi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei. Antamiesi esitietojen perusteella en näe estettä läpäistä työhöntulotarkastusta, jossa arvioidaan sen hetkistä työkykyä ja sopivuutta kyseiseen työhön. Toki sinun on rehellisesti kerrottava aiemmasta sairaushistoriasta ja voi olla järkevää varmistaa että aiemmat tiedot ovat tarkastuksessa käytettävissä. Jos tällä hetkellä tilanne on hyvä eikä hoitoja tai lääkityksiä ole, niin ei siis pitäisi olla syitä evätä työpaikkaa terveydellisin perustein. Voit jo oma-aloitteisesti hankkia aiemmat sairauskertomustiedot tai lääkärinlausunnon psykiatrilta työhöntulotarkastusta varten; se saattaa helpottaa ja nopeuttaa työterveyslääkärin työtä. Mitään velvoitetta siihen ei kuitenkaan ole.
Varmaan myös nykyinen työterveyslääkärisi voi arvioida tämänhetkistä työkykyäsi ja nykyinen työnantaja voi arvioida sinun suoriutumista työssäsi.

Julkaistu: 30.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.