Terve.fi

Kysymys. - 78389

Kysymys. - 78389

Maija Kautonen

Lääkäri, kolmen lapsen äiti

Maija Kautonen

Kysymys:

Hei!

Lapsi nuolaisi ja haisteli putkimies ainetta. Emäksisyys 13. Voiko tästä aiheutua vauriota, joka ei parane? Ei valitellut kipua eikä muutakaan. Ja ei mennyt tosiaan enempää. Ja maistuuko tuo tuote pahalle, ei ainakaan haise miltään…Tästä kulunut nyt vuorokausi.

Ja onko silloinkin vaara jos minä käyttäisin tuotetta ja unohdan pestä kädet sen jälkeen ja olisikin menny tippa, pari käsiin. Ja sitten menisin syömään. Joskus itekin haistoin miltä se haisee, ihan sen vuoksi, että jos lapsi siihen pääsisi käsiksi kaikista huolimatta niin haiseeko hengitys…

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

lapset ovat kovin uteliaita ja saattavat joskus maistaa pahaltakin haisevia tai maistuvia asioita. En osaa sanoa maistuuko Putkimiesaine miltään.

Heti kun huomaa tai epäilee lapsen maistaneen myrkyllistä ainetta, on syytä soittaa Myrkytystietokeskukseen,tel:09-471977. Sieltä vastataan ja annetaan toimintaohjeita ympäri vuorokauden. Kannattaa tallettaa numero puhelimen muistiin. 

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Sivut/default.aspx

Emäksinen aine iholla tai limakalvoilla voi syövyttää ihon tai limakalvon pintaan palohaavan, syövyttävä reaktio voi jatkua vielä, vaikka suurin osa aineesta olisi jo huuhtoutunut pois.  Tästä syystä voi olla tarpeen, että käytät lasta lääkärissä ja lapsen suuhun katsotaan. 

Pienenä pisarana omalla ihollasi emäksinen aine voi aiheuttaa ihoon syöpymistä tai ihon ärsytystä. Mikäli suojahanskoista huolimatta iho tahriintuu, on iho syytä huuhtoa heti vedellä. Mikäli ainetta kulkeutuu suuhun ruuan mukana voi se ärsyttää suuta, ruokatorvea tai mahalaukkua. Jos tunnet nielemisvaikeuksia, lisääntynyttä syljeneritystä, oksentelua tai mahakipua, on sinun syytä hankkiutua lääkäriin.

Terveisin,

Maija Kautonen

Julkaistu: 15.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.