Terve.fi

Kysymys. - 75702

Kysymys. - 75702

Anu Vaulakorpi

farmaseutti, sairaanhoitaja

Anu Vaulakorpi

Kysymys:

Hei!

Lääkärin määräyksellä käytin kahden viikon peräpuikkokuurin(NEOPROCT). Kuurin jälkeen peräpukamaoireet kyllä helpottaneet mutta ulkosynnyttimien iho ja limakalvot hyvin kipeät. En ilmeisesti työntänyt puikkoja tarpeeksi syvälle ja lääkeainetta valui valitettavasti myös ulkosynnyttimiin. Kahden viikon aikana aamuin illoin laitoin yhden puikon eli kaksi puikkoa pvä+voide(yhteensä 20puikkoa), joten lääkeainetta valunut aika paljon etupuolelle (koko ajan siis ollut ulkosynnyttimien limakalvoilla jonkun verran…)!! Mitä aineita ko.valmiste NEOPROCT sisältää ja voiko ne aiheuttaa voimakkaan ärsytysreaktion ulkosynnyttimissä ja (välilihan alueella)?? Limakalvot ennestäänkin kuivat. Ja paraneeko vauriot mitä lääke aiheuttanut? Ja näin olleen polte alapäässä helpottaisi pian.

Miksi muuten SCHERIPROCT- valmistetta saa käyttää neljä viikkoa mutta NEOPROCT vaan kaksi viikkoa, mutta silti yli 4viikon käyttö vasta haitallista…?

kiitoksia  

Terveisin: huolestunut nuori nainen

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Sekä Scheriproct että Neoproct –valmisteet ovat yhdistelmävalmisteita, jotka sisältävät kortisonia ja puudutetta. Kortisonityyppi ja puuduttava aine ovat näissä valmisteissa kuitenkin hieman erilaisia ja Neoproct –valmiste on niin sanotusti hieman vahvempi. Se onkin vain reseptivalmiste kun taas Scheriproctia saa ilmankin reseptiä. Tämän takia niiden käyttösuosituksetkin ovat hieman erilaiset.

Luultavasti ulkosynnyttimien ärsytysoireesi ovat aiheutuneet juuri  tästä lääkehoidosta.  Naisen anatomia on sellainen, että joskus näin valitettavasti käy. Jos oireesi ovat kovin voimakkaat ja häiritsevät, suosittelisin käymään lääkärissä.  Itsehoitovalmisteista voit kokeilla esimerkiksi Ceridal –ihoöljyä ja intiimipesuun jotain hyvin mietoa pesuainetta. Myös perusvoiteista esim. Aqualan L –emulsiovoide sopii hyvin pesuihin.

Toivottavasti saat apua ongelmaasi. Aurinkoista kevään jatkoa!

Julkaistu: 9.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.