Terve.fi

luomen poisto?

luomen poisto?

Helena Puonti

Lääketieteen lisensiaatti

Helena Puonti

Kysymys:

Hei! Minulla on ollut tietääkseni ikäni toisessa silmän yläluomessa punainen luomi – n. millin läpimittainen. Olen miettinyt sen poistamista esteettisistä syistä. Voikohan luomen jatkuva peittäminen peitevärillä olla haitallista? Olen miettinyt, että onko luomi hieman kasvanut – se on nykyään muodoltaan kaksiosainen – vaikkakaan en tiedä, olisiko peitevoide muuttanut luomen muotoa. Voikohan silmäluomen ihoon jäädä arpi, jos luomen poistattaa? (Silmäluomi on niin ohutta ihoa.)

Reidessäni on lilan-ruskehtavan värinen, hieman koholla oleva 4mm mittainen luomi, joka on ilmestynyt siihen ehkä 4-2 vuotta sitten. Koska värissä on hieman samaa, kuin melanoomaluomessa, (vai onko?)mietin, että pitäisikö sitä näyttää lääkärissä – ihotautilääkärilläkö, vai riittääkö yleislääkäri?

Olen 28-vuotias, enkä käytä mitään lääkitystä. Minulla ei ole ollut mitään ihosairauksia eikä luomenpoistoja.

Tuttavallani on sitä vastoin nenässään polyyppi. Se on ilmeisesti ollut siinä aina. Se ei arista eikä ole tietääkseni kasvanut. Voisiko sellainen olla kuitenkin kasvain ja pitäisiköhän sellainen tutkituttaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Punaiset ja lilan väriset luomet ovat yleensä verisuonikeräymiä, jotka ovat vaarattomia. En usko, että silmän peitevoide ärsyttäisi luomen “pilkkua”. Toisaalta noin pienen muutoksen poistaminen onnistuu paikallispuudutuksessa, eikä silmäluomelle yleensä jää kovin näkyvää arpea.
Reiden luomea kannattaa varmuuden vuoksi näyttää lääkärille. Myös yleislääkärit ovat perillä siitä, näyttääkö jokin luomi pahanlaatuiselta.
Tuttavasi nenämuutos kuulostaa hyvänlaatuiselta. Ellei siitä ole mitään haittaa, ei sitä tarvitse poistaa.
Yleisohjeeksi sopii, että kannattaa tarkistaa ihon luomet ja jos ne näyttävät poikkeavilta, suosittelen käyntiä lääkärissä.
ystävällisesti Helena Puonti, plastiikkakirurgi

Julkaistu: 25.11.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.