Terve.fi

Sinertävät silmänvalkuaiset

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 26.4.2007

Kysymys:

5kk:n ikäisellä pojallani silmänvalkuaiset eivät ole aivan valkoiset vaan pikemminkin vaaleansiniset. Onko tämä normaalia pienillä lapsilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pienten lasten silmänvalkuaiset ovat yleensä hieman sinertävät, mikä on siis täysin normaalia, eikä vaadi mitään selvittelyjä. Sinerrys johtuu valkuaisen läpi kuultavasta laskimoverestä.

On olemassa äärimmäisen harvinainen perinnöllinen sidekudossairaus (osteogenesis imperfecta), jossa silmänvalkuaiset ovat siniset. Tautiin liittyy luonnollisesti muitakin oireita. Sitä on syytä epäillä lähinnä silloin, jos jommalla kummalla vanhemmista on tämä sairaus (perityy vallitsevasti) ja/tai lapselle tulee hyvin herkästi ja toistuvasti murtumia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.