Terve.fi

Tetanus-rokote ja raskaus - 33683

Tetanus-rokote ja raskaus - 33683

Mari Kataja

farmaseutti

Mari Kataja

Kysymys:

Hei,

asun Etelä-Amerikassa ja täällä tetanus-rokote annetaan rutiininomaisesti odottavalle äidille viimeisen raskauskolmanneksen aikana.

Kerroin lääkärilleni, että viimeisimmän tetanus-rokotteen sain v. 2003, mutta hän suositteli rokotteen ottamista joka tapauksessa, vahvistukseksi.

Etsin netistä tietoa ko. rokotteesta raskausaikana ja sain käsityksen, että Suomessa siihen suhtaudutaan varauksella.

Liittyykö rokotteeseen riskejä tai jotakin sellaista, miksi sitä tulisi välttää? Vai asianlaita riippuu maasta ja elinolosuhteista, tietääkseni synnytystä edeltävällä tetanus-rokotteella pyritään ehkäisemään köyhempien maiden vastasyntyneiden jäykkäkouristusta.

Siis lyhyesti: ottaako tetanus-rokote uudelleen vai ei?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tervehdys Etelä-Amerikkaan,
Kansanterveyslaitoksen sivujen mukaan “Maailman terveysjärjestön suosituksen mukaisen rokotusohjelman tärkeimpiä tavoitteita on kaikkien odottavien äitien rokottaminen tetanusrokotteella niissä maissa, joissa vastasyntyneillä esiintyy jäykkäkouristusta”. Suomessa raskaana olevien rokottaminen on perusteltua vain, jos sairaudelle altistumisen riski on suuri. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana rokotusta suositellaan vältettäväksi.

Lapsena saadun perussarjan (vähintään kolme rokotusta) lisäksi tarvitaan yksi tehosteannos kymmenen vuoden välein pitämään suojaa yllä. Edelleen Kansanterveyslaitoksen mukaan “Tetanukselta saadaan perusrokotussarjan jälkeen lähes sataprosenttinen suoja, joka säilyy lähes kymmenen vuoden ajan”.

Näin ollen vuonna 2003 otetun rokotuksen suojateho on hyvinkin voimassa vielä. Tosin mitään estettä raskauden aikaiseen rokottamiseen (ensimmäistä kolmannesta lukuun ottamatta) ei ole, kun tartuntavaara on suuri.

Julkaistu: 22.8.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.