Terve.fi

Silmien räpyttely

Silmätautien erikoislääkäri

Kysymys:

Minua on vaivannut muutaman vuoden kiusallinen silmävaiva. Silmät eivät tunnu pysyvän auki, on pakko räpytellä jatkuvasti ja silmät tuntuvat avautuvan tavallista hitaammin. Joudun taivuttamaan päätäni taaksepäin ja tukemaan kädelläni niskaa. Alaviiston katsominen onnistuu hyvin, mutta varsinkin ulkona eteenpäin, sivulle ja ylöspäin katsominen ei meinaa onnistua, koska tuntuu että silmiä on räpäytettävä jatkuvasti. Tarkentaminen ei onnistu heti, joten esimerkiksi kävellessä ja liikutettaessa silmää yhtä aikaa näkökyky menee hetkittäin lähes kokonaan. En pysty katsomaan tarkasti ympärille, silmässä on sumua, ne vuotavat ja silmien liikuttaminen on vaivalloista. Kun katson televisiota, joudun nojaamaan päätä taaksepäin tai laskemaan television lattialle. Minulta leikattiin vasta ns. ptoosi, joka oli lääkärin mukaan lievä, mutta sitä haluttiin kuitenkin yrittää. Ainakaan vielä en ole huomannut mitään parannusta silmissä. Samoin Myastenia gravista on tutkittu, eikä siihen löytynyt viitteitä. Nyt olen käyttänyt viikon ajan kosteuttavia silmätippoja 3-4 kertaa päivässä, ilman mitään apua. Aiemmin käytin kuurinomaisesti geelimäistä lääkärin määräämää ainetta silmiin, ei apua. Tämä vaiva on erittäin kiusallinen ja rajoittaa esimerkiksi ihmisten kanssa seurustelua, koska en pysty katsomaan heitä silmiin jatkuvasti räpyttelemättä. Minulla on todettu krooninen poskiontelotulehdus ja kärsin usein päänsärystä, muita sairauksia ei ole. Löytyisiköhän tälle selitystä, vai onko opittava elämään vaivan kanssa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaivaasi on varmasti jo tutkittu ja yritetty hoitaa. Kostuttavia tippoja kannattaa käyttää ainakin 2-4 kertaa päivässä, helpottaa räpyttelyä. Jos räpyttely on aivan pakonomaista, suosittelen neurologin tutkimusta.

Julkaistu: 13.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.