Terve.fi

Verenluovutus

Sairaanhoitaja

Kysymys:

Kävin jonkin aikaa sitten luovuttamassa verta Veripalvelun pisteessä Tayssissa. Myöhemmin samana päivänä minulle tuli ripuli, ja kaikki ruoka tuli nopeasti läpi. Lisäksi minulle nousi kuume ja nukuin kylmällä lattialla joka viilensi oloani. Kuumetta oli 38.7. Olin koko päivän sukulaisteni kanssa ja söimme kaikki samaa ruokaa, kenelläkään muulla ei ollut minkäänlaisia oireita. Ainoa asia mitä tein toisin kuin muut oli verenluovutus. Kysyin hiukan mielipidettä että voiko verenluovutus aiheuttaa tälläisiä oireita? Oireet menivat ohi yön aikana. Painan 52kg ja luovutuksen alaraja on 50kg, voisiko tämä vaikuttaa asiaan? Olen harkinnut luovuttamista uudelleen, mutta mietin josko minun ei pitäisi. Ja tietenkin hiukan hirvittää sillä tiedän HI-viruksella olevan samankaltaiset oireet ja luin lehdestä että norjassa verenluovuttaja oli saanut tartunnan epäpuhtaasta neulasta. Kiitos avusta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Olet vain sattumalta saanut virustaudin samana päivänä. Verenluovutuksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa.

Ihmisjoukoissa on liikkeellä aina erilaisia ‘pöpöjä’ ja vatsaflunssat leviävät herkästi. HI-virus ei aiheuta oireita näin nopeasti ja verenluovutuksessa kaikille henkilöille käytetään erillistä, kertakäyttöistä neulaa. Se on aivan perusasia Suomalaisessa näytteenotossa/verenluovutuksessa.

Verenluovutuksen taustatietoina henkilöistä kerätään informaatiota, joka osaltaan sulkee taudinkantajia pois.

Toivottavasti tämä helpottaa!

Julkaistu: 8.12.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.