Terve.fi

lapsen unet ja painajaiset

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu: 21.12.2009

Kysymys:

lapseni 1v 8 kk huudahtelee ja huutaakin öisin monta kertaa, jopa 10 kertaa yössä. ei itse välttämättä herää siihen. joskus heräilee jolloin pyörii sängyssään ja inisee ja ääntelee. olen päätellyt että hän näkee unia ja elää päivän tapahtumia uudelleen unissaan. joskus hän näkee selvästi painajaista jolloin herää todella huutaen ja hiestä märkänä. rauhoittuu kyllä nopeasti. välttämättä joka kerta ei tarvi edes käydä katsomassa häntä, mutta itse herään aina kun hän huutaa. onko hänellä todella niin vilkas mielikuvitus että näkee niin paljon ja eläviä unia että ne aiheuttavat kohtaukset? onko mitään tehtävissä jotta huudot vähentyisivät?

Näytä vastaus

Vastaus:

Painajaiset ja kauhukohtaukset ovat kyllä aika tavallisia, mutta lapsesi yöunet kuulostavat hyvin levottomilta. Onko levottomuus jatkunut jo pitkään? Kun painajaiset alkoivat, tapahtuiko jotain erityistä? Käsittääkseni painajaisten ja kauhukohtausten ei pitäisi jatkua viikkotolkulla, eikä ainakaan kuukausikaupalla. Ottaisin siis yhteyttä esimerkiksi neuvolaan, jos ne eivät vähitellen asetu.

Painajaiset ja kauhukohtaukset saattavat laantua, jos iltatoimia rauhoitetaan, Monessa perheessä tilannetta on rauhoittanut, kun televisio, cd-soitin ja tietokone ovat illat sammuksissa (klo 18 jälkeen). Myös iltarutiinit satuineen auttavat. Kannattaa huolehtia myös siitä, että lapsi nukkuu vuorokaudessa riittävästi – kauhukohtauksia tulee käsittääkseni helpommin silloin, kun lapsi on väsynyt.

Myös läheisyys auttaa moneen pahaan hetkeen. Mitä jos antaisit esim. parin viikon ajan pojan illalla nukahtaa sänkyysi ja nukkua vieressäsi läpi yön? Tai jos se tuntuu liian vaikealta, voisiko jompikumpi vanhemmista nukkua lapsen vieressä muutaman viikon? Ihmisen lämpö, läheisyys ja läheltä kuuluva rauhallinen hengitysrytmi saattavat pitää yön kohtaukset loitolla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.