Terve.fi

raskaus - 34308

raskaus - 34308

Jaana Kangas

Kätilö-terveydenhoitaja

Kysymys:

Hei! mitkä ovat raskauden ensi merkkejä? voiko voimakas vatsakipu kuulua kuvaan? olen kaupanalalla töissä ja nostelen päivittäin painavia tavaroita, esim. 25-30 kg:n laatikoita, onko nostelu vaaraksi raskaudelle? niin alku- kuin loppu vaiheessakin? kiitan jo valmiiksi vastauksestasi. :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
Raskauden ensimmäisiä merkkejä ovat: rintojen aristus ja nännin alueen tummuminen, väsymys ja pahoinvointi. Nämä oireet ovat yksilöllisiä. Toisilla ne alkavat jo viikolla 3, toisilla niitä ei välttämättä ole ollenkaan.
Joillakin on alavatsalla kuukautiskivun kaltaista kipua. Joskus kipu on aika kovaakin, mutta vain satunnaisesti tuntuvaa. Jos sinulla on jatkuvaa kovaa kipua alavatsalla, on syytä käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne.
Eu-komissio on antanut ohjeen nostelulle raskauden aikana. Sen mukaan jos raskaana oleva nostaa yli 10kg raskaita taakkoja, pitäisi kunkin noston välissä olla tauko. Nostettujen taakkojen yhteispaino ei saisi ylittää 1000kg/työpäivä.
Riippuu kuitenkin paljon omasta voinnistasi, miten pystyt nostelemaan. Saattaa olla, että raskaus sujuu hyvin, ja pystyt olemaan töissä normaalisti. Jos kuitenkin alkaa tulla supisteluja tai esim vatsa-tai selkäkipua, voi olla aiheelista vaihtaa työtehtäviä kevyempään tai jäädä erityisäitiyslomalle.

Julkaistu: 30.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.