Terve.fi

Bakteerivaginoosi raskauden aikana

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Julkaistu: 4.5.2007

Kysymys:

Minulla on menossa raskausviikko 25+0. Olen alkanut epäillä, että minulla saattaisi olla bakteerivaginoosi. Valkovuoto on runsasta ja epämielyttävän hajuista, ei kuitenkaan välttämättä juuri “kalan hajuista”. Väri on normaali. Minulla on ollut ennen raskautta muutaman kerran tällainen tulehdus ja se on hoidettu FlagylCompilla. Minulla on ennenaikaisia supistuksia, kohdunsuu hiukan pehmentynyt ja ulkosuu sormen kärjelle auki. Neuvolalääkäri ei huomannut mitään hajua, eikä ottanut asiaan sen enempää kantaa, tulehdus voidaan kuulemma nähdä vain papa-kokeen avulla, enkä sitä halunnut otettavaksi. Olisiko parempi hoitaa tulehdus (FlagylCompilla?), vaikka en olekaan siitä varma? Mitä riskejä ko. lääkkeen käyttöön liittyy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Älä aloita lääkitystä varan vuoksi. Toisaalta on tärkeää, että jos on epäilyä bakteeri tulehduksesta ja ennenaikaisia supisteluja, niin asiat tulee hoitaa kunnolla.

Raskaana ollessakin valkovuoto runsaantuu ja saattaa tuoksahtaa vähän imelälle johtuen siitä, että hiiva on usein raskaana olevan seuralainen, ilman että on muita tyypillisiä hiiva oireita.

Sinuna kävisin vielä gynekologilla, joka pystyy ns. liuostestillä tarkistamaan onko sinulla epäspesifistä vaginoosia (tuleeko kalanhajua?) tms. johon Flagyl comp on hyvä lääke ja turvallinen käyttää tarvittaessa, mutta aina kannattaa välttää turhia kuureja.

Tarvittaessa PAPA kokeen uskaltaa ottaa raskauden aikana, mutta sopivan hellällä kädellä. Siksi voisit käydä gynekologilla..

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.