Terve.fi

Ongelmia seksissä - 35197

Ongelmia seksissä - 35197

Annukka Lavikainen

Seksuaaliterapeutti

Kysymys:

Neitsyyden menettämisestä lähtien ongelmanani on ollu se, että mies ei pääse helposti sisääni. Minulla sattuu, kun hän yrittää työntyä sisääni. Erilaisia asentojakin on kokeiltu, ja aina sattuu. Itse yhdyntä onnistuu kivutta, mutta sen aloittaminen sattuu. Itsetyydyttämisessä ei ole samaa ongelmaa.

Ongelma varmaan johtuu jonkinlaisesta jännittämisestä, vaikka mielestäni pystyn olemaan omaitseni ja rento miehen seurassa. Olen aina seurustellut poikakavereitteni kanssa vähintään kuukauden ennen seksiä, eli tunnemme kohtalaisen hyvin.

Voiko ongelmaani mitenkään helpottaa, vai pitääkö vain edetä yhdyntään aina todella hitaasti?

Kiitos etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei.
Kiitos kysymyksestäsi. Yhdyntäkivut voivat johtua monesta syystä.
Kivut voivat johtua estrogeenin puutteesta, jolloin limakalvojen kuivuus ja oheneminen aiheuttavat kipuja yhdynnässä. Estrogeenin puutteesta johtuvat yhdyntäkivut ovat tyypillisiä 50-60 vuotiailla naisilla.

Yhdyntäkipua aiheuttavat myös Vulvodynia ts. Vestibuliitti sekä Vaginismi. Vulvodyniasta kärsivät yleensä 20-40 vuotiaat naiset. Vulvodynian oireita ovat kivun tunne emättimen aukkoa koskettaessa. Yhdyntä ja joskus myös tamponin asettaminen sekä ratsastukseen tai pyöräilyyn liittyvä kosketuskipu ovat Vulvodynian oireita. Vulvodynian tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sitä voidaan hoitaa.

Vaginismi on tila jossa peniksen työntyminen emättimeen on mahdotonta naisen emätintä ympäröivien lihasten ei-tahdonalaisen kouristuksen vuoksi. Vaginismissa naisen on joko jatkuvasti tai ainakin usein vaikea sallia peniksen, sormen, tampponin, hieromasauvan jne. vieminen emättimeen. Vaginismin syitä on useita ja ne ovat yksilöllisiä. Aina ei syytä Vaginismiin löydetä, mutta tätäkin kiputilaa voidaan hoitaa.

Pohdit kysymyksessäsi kivun johtuvan jännittämisestä. Jännittäminen saa vartalon lihakset, mukaan lukien emättimen- ja lantionpohjalihakset jännittymään sekä kiristymään. Lihasten jännittyminen voi aiheuttaa kuvailemiasi kipuja yhdynnän alussa. Monesti tilanteesta aiheutuu oravanpyörä. Kun pelkää kipua, jännittyvät lihakset entisestään.
Keinoja joita voisit kokeilla ovat erilaiset rentoutusharjoitukset, joihin ohjeita löydät kirjallisuudesta ja hakemalla internetistä. Rentoutuminen ja siihen liittyvä hengitystekniikka vaatii harjoittelua, mutta se voi auttaa sinua ongelmassasi.
Toinen keino on mainitsemasi hidas ja rauhallinen eteneminen yhdyntään. Riittävä kiihottuminen, tarvittaessa liukuvoiteen käyttö ja ennen kaikkea kiireetön eteneminen ovat tärkeitä. Sinun on hyvä kertoa kumppanillesi mistä pidät ja kuinka haluat edetä. Luottamuksellinen parisuhde jossa on riittävästi hellyyttä, kommunikointia ja toisen huomioimista vaikuttaa yleensä positiivisesti myös seksielämään. Riittävän hyvä parisuhde edesauttaa omaa hyvää oloa, rentoutumista sekä nautinnolle heittäytymistä ilman estoja. Sinun on myös hyvä muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä. Tutusutumalla omaan sekä kumppanin vartaloon, seksuaalisuuteen ja tuntemuksiin menemättä yhdyntään saakka voi auttaa sinua rentoutumaan ja nauttimaan uudella tavalla.

Jos edellä mainitut keinot eivät auta ja kipu jatkuu on sinun hyvä käydä gynekologin vastaanotolla.

Ystävällisin terveisin
Annukka Lavikainen

Julkaistu: 12.8.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.