Terve.fi

vauvan ilmavaivat

Kätilö-terveydenhoitaja

Julkaistu: 14.10.2008

Kysymys:

Vauvallamme, 3,5kk, on pahoja ilmavaivoja jatkuvasti. Ilmavaivat häiritsevät hänen unta herättäen kesken unien ja tekevät hänet usein hereilläollessansa kitiseväksi ja itkuiseksi. Vatsavaivat muuten tuntuvat jo hellittäneen, mutta ilmavaivat sitävastoin ovat jopa pahentuneet. Eikös 3kk:n ikään mennessä pitänyt helpottaa? Vauva on täysimetyksellä ja saa vain rintamaitoa. Kakka tulee harvoin, jopa vain kerran viikossa. Mitä useampi kakaton päivä on takana, sitä enemmän pierettää. Onko jotain, millä tilannetta voisimme helpottaa? Tämä alkaa käydä raskaaksi.
Näytä vastaus

Vastaus:

Vatsavaivat johtuvat varmaakin siitä, että kakka tulee niin harvoin. Rintamaidolla olevalla vauvalla on tavallista ja vaaratonta, että kakka tulee välillä jopa niin harvoin kuin teidän vauvallanne tulee. Tilanne korjaantuu yleensä itsestään. Koska vauva on kuitenkin itkuinen , voisit kokeilla antaa vauvalle mallasuutetta. Tämä saattaa nopeuttaa kakan tuloa ja helpottaa kipua vatsassa. Mallasuutetta voi ostaa apteekista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.