Terve.fi

Vanhuksen pääoire

Vanhuksen pääoire

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

85-vuotias äitini tuntee joka päivä päässään tunteen kuin olisi “puulla päähän lyöty”. Vanhus tuntee olonsa parhaimmaksi makuuasennossa. Kumma tunne päässä on kestänyt ½-vuotta. Muita oireita ovat yölliset käsien puutumiset. Aikaisemmat sairaudet ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, lievä sydäninfarkti 8 vuotta sitten. Lääkityksenä hänellä on Spesicor, Thyroxin ja 100mg Primaspania -1 tabletti kaikkia aamuisin. Muistaakseni Specicor ja Thyroxin annokset ovat pienimmät mahdolliset. Kaulasuonten ultraääni tehty, jossa ei todettu ahtaumia. Kaularangassa kulumia. Silmäpohjan rappeuma todettu ja “hoidettu”. Verenpaine arvot ovat olleet seuraavanlaisia: RR 152/63, pulssi 72, RR 131/62, pulssi 72, RR 141/73, pulssi 67. Mistä johtuu vanhuksen päässä oleva outo tunne ja väsymys? Onko diastolinen paine liian alhainen? Pitäisikö tarkistaa lääkitys?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ottaen huomioon hänen ikänsä ja aiemmin sairastetun sydäninfarktin on todennäköistä, että oire johtuu yleisestä valtimonkovettumataudista eli arterioskleroosista. Valtimoiden seinämiin kertyy iän myötä kovettumia, jotka ahtauttavat valtimoita ja heikentävät verenkiertoa. Sepelvaltimoiden ahtautumaan voi liittyä sydäninfarkti, aivovaltimoiden kalkkeutumaan aivoinfarkti tai lievempiä oireita kuten äidillänne. Pienten aivovaltimoiden ahtautumat voivat aiheuttaa pieniä aivoinfarkteja, ns. lacunainfarkteja, joihin ei useinkaan liity dramaattisia neurologisia oireita, vaan vähittäistä lievää tilan huononemista tai vastaavia oireita kuin äidillänne. Verenpainearvot ovat systolisen paineen osalta hyvät, diastolisen paineen osalta matalahkoja. Alapaineen olisi hyvä olla yli 65mmHg, jottei sydämen hapensaanti heikkenisi. Pulssi on sopiva, mikä viittaa siihen, ettei beetasalpausta Spesicorin käytön takia ole liikaa. Voisi kuitenkin kannattaa laskea Spesicor-annos puoleen entisestä. Muuten lääkitys tuntuu olevan kohdallaan.
Käsien yöllinen puutuminen johtuu asennosta, kun se menee ohi päivällä asennon vaihtuessa.
Vanhan ihmisen arterioskleroosille ei valitettavasti voi tehdä mitään. Se pitää vain hyväksyä elämän realitettinä.

Julkaistu: 21.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.