Terve.fi

Seborrea ja psoriaasis yhtäaikaa?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho
Julkaistu: 4.3.2004

Kysymys:

Voiko olla psori ja seborrea yhtäaikaa? Eri lääkärit ovat arvioineen eri tavoin eri kerroilla. Hilseläikät ovat aina samalla kohtaa ja raavittuani tulee punaiset läikät näkyviin. Punoitus kestää koko päivän ja vaalenee seuraavaksi päiväksi. Kummallakin vanhemmallani on psori. Jos en ajoissa käytä hilseshampoita, koko hiuspohjakin alkaa hilseillä.

Hiuspohjani on ongelmaisen rasvoittuva ja hiustyyppini kuiva, lasimainen.

Käytin Diprosalic-liuosta 10 vuotta ja se auttoi aina hyvin, kunnes minulla havaittiin harmaakaihin alut molempien silmien keskiosissa. Aloin käyttää Nitzoral-shampoota, mutta se ei auta kovin hyvin. Paremmin auttavat kaupan Respons- tai Head and Shoulders -shampoot. Ongelma pysyy kurissa kunhan pesen usein (joka toinen päivä) ja käytän näitä shampoita usein.

Onko tavallista, että saa kaihin kortisonista vai liekkö sattumaa? Hiuspohjani ohentui myös kovasti kortisonista. Vaikuttaako se myöhemmällä iällä kaljuuntumiseen? Olen nyt 41-vuotias nainen. Hiukseni ovat ohentuneet 4 vuoden sisällä aika paljon, mutta eivät ole erityisen ohuet silti.

Onko lääkärillä muita hoitosuosituksia vai onko hyvä näin, että käytän pitkin vuotta lähes viikottain näitä kaupan hilseshampoita? Kiittäen vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ole tyypillistä että psoriaasi ja seborroinen ekseema ilmenevät yhdessä, mutta tuskin se lienee mahdotontakaan. Sinällään samalla paikoilla esiintyvät läiskät voisivat viedä myös minun ajatuksia enemmän psoriaasin suuntaan ja kun suvustakin psoria löytyy. Diprosalic on varsin hyvä psorilääke hiuspohjaan, kortisonikomponentti on siinä melko vahva eikä sitä siksi tavalliseen seborreaan yleensä käytetäkään. Sisäisen kortisonilääkityksen sivuvaikutuksena kaihia esiintyy, mutta paikallishoitojen sivuvaikutuksena se lienee hyvin harvinainen, ja siksi kyse voi olla sattumastakin. Hiukset voivat ohentua jo rasvoittuneen ja ärtyneen hiuspohjan vuoksi, kortisonin sivuvaikutuksena se ei ole tyypillistä. Jos kaupan hilseshampoilla hilseilyn saa kuriin, niiden säännölliseen käyttöön ei ole estettä jos shampoon ohjeissakaan ei säännöllistä käyttöä kielletä. Psorityyppiseen voimakkaaseen hilseilyyn käytetään eritoten salisyylihappoa sisältäviä pesuaineita hilseen kuorintaan, osa näistä valmisteista on saatavilla ilman reseptiä. Kortisoniliuoksia myös usein liitetään hoitoihin. Toni Aho

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.