Terve.fi

särky- ja masennuslääkkeiden yhteensopivuus

LKT, dosentti

Vesa Venho
Julkaistu: 9.7.2008

Kysymys:

Olen 50 v mies,jolle laitettu tekonivel polveen 2005. Vamma seurausta v 85 sattuneesta työtapaturmasta. Yhteensä n 15 eri operaatiota. Edelleen jatkuvaa kipua, unettomuutta ja masennusta. Tämän hetkinen lääkitys Tramal 200mg/vrk,Sertralin Hexal 150 mg/vrk lisänä univaikeuksiin lähes päivittäin Insomin 10 mg ja ahdistukseen Diapam 10-20 mg. Diagnoosit:postraumaattinen nivelrikko ja traumaperäinen stressireaktio ja masennus.Lisäksi krooninen ruokatorven tulehdus,joka estää ibuprofeiinin käytön. Voimakkaita sivuvaikutuksia lääkkeistä:tokkuraisuus,unettomuus,uneliaisuus,ahdistuneisuus ja masentuneisuus. Elän terveellisesti,en tupakoi enkä käytä lainkaan alkoholia,normaalipainoinen, todettu 50% työkyvyn alenema ja saan sen mukaista tapaturmaeläkettä.En ole töissä enkä kykenisikään töihin edes suositeltuun istumatyöhön. Kysyn:Tarvitsen lääkitystä sekä kipuun että masennukseen. Olen 23 vuoden aikana käynyt läpi lukuisia lääkkeitä, nykyinen lääkitys noin 1,5 vuotta. Mielestäni kivun suurin syy on polven väljyys ja siitä seuraava tulehduskipu sekä lukuisat leikkaukset mm 2 kertaa hiilikuidut 80-luvulla.. Ehdotettu järeämpää PS-mallia, mutten ole kovinkaan halukas uuteen leikkaukseen.Burana 2400 mg/vrk toimi kohtuulisen hyvin,paremmin kuin Tramal,mutta sitä en voi enää käyttää näiden vatsaongelmien takia.Haluaisin kokeilla Panacodia,aiemmin se ei toiminut,mutta sehän ei ilmeisesti toimi joidenkin mielialalääkkeiden kanssa.En muista mitä silloin käytin, ehkä fluoksetiinia.Mikä mielialalääke ei estä kodeiinin muuttumista morfiiniksi ja sopisi yhteen muunkin lääkityksen kanssa. Vai olisiko joku muu lääkeyhdistelmä parempi vai suosittelisitteko PS-mallin asentamista. Pidän itseäni työkyvyttömänä jatkuvan säryn ja lääkkeiden sivuvaikutusten takia. Voitteko näillä tiedoilla ottaa tähän asiaan kantaa. Kiitos

Näytä vastaus

Vastaus:

Tyhjentävän vastauksen antaminen siihen, mikä mielialalääke sopii yhteen kodeiinin kanssa eli ei häiritse kodeiinin muuttumista morfiiniksi, josta muuttumisesta osittain kodeiinin kipulääkevaikutus johtunee, on mahdotonta antaa. Kyseinen kodeiinin muuttuminen morfiiniksi elimistössä välittyy ns. CYP2D6-entsyymin kautta, jonka entsyymin kautta myös monet mielialalääkkeet enemmän tai vähemmän kulkevat. Valtaosa tosin kuitenkin muidenkin entsyymien kautta.

Käyttämänne sertraliini tuskin suuressa määrin häiritsee kodeiinin muuttumista morfiiniksi, kun sen sijaan mainitsemanne fluoksetiini sitä tekee, kuin myös mm. paroksetiini (Seroxat, Optipar). Toisaalta esim sitalopraami/essitalopraami (mm. Cipramil, Cipralex) ilmeisesti eivät kodeiinin muuttumista morfiiniksi sanottavasti häiritse.

Oletteko kokeillut ibuprofeenia yhdessä ns. vatsansuojalääkkeiden eli happosalpaajien (esim. pantopratsoli/Somac tai esomepratsoli/Nexium) kanssa? Saattaa tosin olla, että mainitsemanne ruokatorven tulehduksen takia niidenkään teho ei riitä ibuprofeenin ruokatorvi- tai mahaärsytystä poistamaan.

Viime aikoina on pyritty kehittämään mahaystävällisempiä ibuprofeenin tavoin vaikuttavia tulehduskipulääkkeitä, ns. koksibeja, joista markkinoilla Suomessa tällä hetkellä ovat selekoksibi (Celebra) ja etorikoksibi (Arcoxia). Näistä selekoksibi on selkeästi etorikoksibia tehottomampi, joten Arcoxiaa saattaisi kannattaa kokeilla, ellei ole jo kokeiltukin. Eivät tosin nämä koksibitkaan aivan vailla mahaa ärsyttävää ominaisuutta ole.

Viime kädessä varmaan PS-mallin asentaminen polveen tulee sekin kysymykseen, jos kivut ovat pahat eikä niitä saa lääkityksellä aisoihin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.