Terve.fi

Samea pissa?

Kysymys:

7-vuotiaalla tytöllämme on pissa usein sameaa. Hän ei valita pissavaivoja, mutta tuli mieleen, että itselläni oli raskausaikana pissa usein sameaa ja kävi ilmi, että minulla oli myös tulehdus virtsateissä. Voiko tulehdus ilmetä pissan sameutena? En tarkoita pissan tummuutta, vaan sitä, että se siis kertakaikkiaan on sameaa. Voiko tyttärelläni olla tulehdus ilman muita oireita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysymys! Virtsan värihän vaihtelee mm. sen mukaan, kuinka väkevää se on. Eli jos on juonut paljon, tulee vaaleaampaa virtsaa jne… Tyttäresi tapauksessahan kyse ei ollut siitä, vaan virtsa oli sameaa, mikä voi johtua bakteereistakin. Jos lapsellasi ei ole oireita eikä mitään merkittäviä virtsateiden rakennepoikkeavuuksia, asialla ei ole mitään merkitystä, eikä sitä tarvitse tutkia tai hoitaa. Raskauden aikana sen sijaan on, minkä vuoksi sinuakin on ilmeisesti hoidettu. Jos lapsellasi tulee jotain virtsaamiseen tai yleisvointiin liittyviä oireita, joille ei löydy selitystä (flunssa tms.), hänestä kannattaa tutkia virtsanäyte.

Julkaistu: 17.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.