Terve.fi

Repeämä välilihassa

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 18.6.2009

Kysymys:

Hei!

Olen 28-vuotias nainen, ja ongelmani on ilmeisestikin jonkinlainen repeämä välilihassa. Kaikki alkoi jo melkein kaksi kuukautta sitten, kun harrastin normaalia enemmän seksiä yhtenä viikonloppuna (olen etäsuhteessa). Sain heti seuraavalla viikolla oireita mm. kirvelyä virtsatessa, ja lääkäri totesi niiden johtuvan sekä Bertholin rauhasen tulehduksesta että herpeksestä (joka todettiin ensimmäistä kertaa). Sain niihin lääkkeet ja oireet hävisivätkin.

Huomasin kuitenkin, että emättimen suulla on jonkinlainen repeämä ja siksi yhdyntä ei joko onnistu tai tekee ainakin kipeää. Olen odotellut repeämän parantuvan, mutta aika hitaasti se tuntuu tapahtuvavan… Pari viikkoa sitten yhdyntä onnistui pienillä kivuilla, mutta ilmeisesti repeämä repesi uudestaan, koska tuli vähän verta ja toinen yhdyntä ei sitten enää onnistunutkaan.

Onko mahdollista, että repeämä ei paranekaan? Mitä pitäisi tehdä? Tilanne alkaa olla jo epätoivoinen… Ahdistusta lisää myös pelko siitä, että rauhastulehdus tai herpes uusiutuu.Aikaisemmin minulla ei ole ollut mitään ongelmia tälläisten asioiden kanssa. Muita oireita ei ole.

Näytä vastaus

Vastaus:

Bartholinin rauhasen tulehdus samoin kuin herpes saattavat uusiutua, mutta niiden oireena ei ole emättimen suulla oleva repeämä, joka aristaa. Kuvaamasi oire ei myöskään ole tyypillinen millekään sukupuolitaudille vaan limakalvovauriolle. Ne paranevat yleensä aika nopeasti viikossa parissa. Suosittelen vaivan jatkumisen vuoksi lääkärissä käyntiä, mieluiten ihan gynekologian erikoislääkärin vastaanottoa. Jos asut paikkakunnalla, jolla tällaista erikoislääkäriä ei ole saatavilla, voi yleislääkäri harkintansa mukaan tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon, jos perusterveydenhuollossa vaivaasi ei saada paranemaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.