Terve.fi

painajaiset

neurologian erikoislääkäri

Marja Repo-Outakoski
Julkaistu: 28.7.2003

Kysymys:

Mistä johtuu moinen että saatan avata silmäni keskellä yötä ja nähdessäni mukamas painajaishahmon vieressäni,tulen hysteeriseksi?Näin tapahtui pari kertaa.Yhtäkkiä yöllä tajusin jonkun makaavan vierelläni(avomieheni)ja aloin huutaa hysteerisenä.Pulssini nousi hirveästi ja enkä rauhoittunut muuten kuin,että mieheni painoi minut vierelleen.Se että herään tälläisiin huuto kohtauksiin on alkanut yleistyä.Ennen ei ollut mitään.Voikohan olla,että olen saanut jostakin traumoja?Sairastin syövän 12vuotiaana ja nyt olen 19v.Vanhempani erosivat kun olin pieni ja enoni tapettiin raaàsti vuosi sitten.Voiko se olla pidemmän päälle vaarallista,että tulee yöllä hysteeriseksi ja sydän hakkaa ihan hirveästi?Sekin kun huusin eräs yö niin se huuto oli enemmän paukokauhua kuin tavallista huutoa,eikä se meinaa loppua ennen kuin herään täysin.tiedätkö mikä voisi olla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Moi

Heräämisvaiheessa voi ilmetä lyhytkestoisesti harhanäkyjä. Tilanteen pitäisi kuitenkin mennä nopeasti ohi. Tunnetaan myös harvinainen unihäiriö, yölliset kauhukohtaukset. Tällaisessa kohtauksessa ihminen yleensä pompahtaa istumaan kesken unen, kirkaisee ja näyttää olevan kauhuissaan. Psyykkiset tekijät voivat saada aikaan paniikkikohtauksia niin yö- kuin päiväsaikaan. Tilannetta kannattaisi varmasti selvitellä lääkärin vastaanotolla. Mikäli kyseessä olisi unihäiriö ja oire alkaa haitata nukkumista, voisi kevyt iltalääkitys ainakin joidenkin kuukausien ajan olla paikallaan. Mikäli lääkärin haastattelussa käy ilmi, että ongelmasi selittävät psyykkiset syyt, on sopiva hoitomuoto luonnollisesti psykiatrinen, joko psykoterapia, lääkitys tai nämä molemmat yhdessä.

Marja Repo-Outakoski

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.