Terve.fi

Päänahan tulehtuminen??

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Hei, minulle tulee hilsettä yleensä aina silloin, kun olen stressaantunut. Muutaman vuoden välein päänahkaan ilmestyy sellaisia kutiavia pieniä alueita, joita sitten ilmeisesti unissani raavin niin, että ne melkein aina tulehtuvat. Takaraivolle sekä niskaan ilmestyy patteja, jotka ovat niin kipeitä, ettei kärsi painaa päätä edes tyynyyn. Tilanne ei ole koskaan parantunut ilman Kefexin -kuuria. Voinko jotenkin ennaltaehkäistä näitä tulehduksia? (Olen 40-v) Olen yrittänyt hoitaa hilsettä “markettien” hilseshampoolla tuloksetta. Normaalisti pesen hiukseni tavallisilla marketeista saatavilla shampoilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos tulehduksen lehahtaminen liittyy kutinaan ja rikkiraapimiseen ylläpitohoitoa voisi kokeilla kortisonipohjaisella liuoksella, kuten hydrocortison-liuoksella tai jollakin vahvemmalla vain reseptillä saatavalla aineella. Joskus kefexinin tilalta kokeillaan toisen tyyppistä antibioottia, kuten tetrasykliiniä, jota syödään pidempänä kuurina, usein viikkojen tai jopa muutaman kuukauden ajan. Sekin vaatii reseptiä ja näihin asioihin perehtyneen lääkärin tilannearviota. Stieprox-shampoon tulehdusta rauhoittava vaikutus lienee joissakin tapauksissa parempi kuin “tavanomaisten” hilseshampoiden tai esim. Nizoralin. Sitä saa kokeiltavaksi ilman reseptiäkin. Stressi voi tällaisissakin iho-ongelmissa olla myötävaikuttavana tekijänä, ikävä kyllä. Toni Aho

Julkaistu: 2.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.