Terve.fi

Päänahan paha haju

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Hei Päänahkani haisee tosi pahalle. Hajua voisi kuvailla talin hajuksi. Pesen hiukset joka aamu.(Rasvoittuvat tosi nopeasti). Iltapäivällä päänahan haju on jo niin voimakas että kun heilautan päätäni niin ympärilläni löyhkää epämiellyttävä haju. Hilsettä esiintyy hiukan eikä päänähkani kutia. Eikä siellä ole mitään näkyvää punoitusta. Vaivaa on ollut noin vuoden verran se on vaan voimistunut koko ajan. Erilaisia kaupan hilse shamppoita olen kokeillut mutta niistä ei ole ollut mitään apua. Onko vika hormooneissa vai missä? Olen 36 v.

Näytä vastaus

Vastaus:

Taliköhnä, jonka oletetaan liittyvän rasvahiivojen liialliseen kasvuun hiuspohjassa, on yleinen selitys rasvaiselle, hilseilevälle ja joskus tuoksahtavallekin päänahalle. Nizoral- tai Selukos-shampoot ovat tuotteita, joilla voisitte lähteä hoitamaan ongelmaanne. Hormonit voivat siinä mielessä vaikuttaa asiaan, että ne aktivoivat talirauhasten toimintaa ja lisäävät siinä mielessä rasvaisuutta. Se liittyy aikuisena elämiseen, ja on äärimmäisen harvoin ainoa merkki mistään “viallisesta” tai jollakin tavoin häiriintyneestä hormonitasapainosta. Toni Aho

Julkaistu: 4.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.