Terve.fi

P-GT arvo ei laske

P-GT arvo ei laske

Jari Remes

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes

Kysymys:

Hei,

Olen 42v mies (175cm, 85 kg). Maksa-arvoja on seurattu alkoholinkäytön vuoksi. Kaikki muut arvot ovat normalisoituneet alholittoman ajan aikana (täysraitis viimeiset 6 kk), mutta GT- on ollut pysyvästi koholla koko kevään ja alle 320 se ei tunnu laskevan. Tammikuusta lähtien se muutoinkin on laskenut erittäin hitaasti (P-GT tammik. 997, helmik. 522, maalisk. 391, sen jälkeen 319-317 pysyvästi.) P-alat ja P-asat normaalit, S-cdt kummakyllä vaihtelee 0,7 -1,1 välillä (on siis alle 1,8) – ja ei siis lainkaan alkoholia koko aikana.

Painoa sensijaan olen tiputtanut n. 7 kg kuntosalin ja dietin avulla (vielä olisi 5-10 kg tarve), juon erittäin paljon kahvia ja burana 600 menee kovan päänsäryn vuoksi sillon tällöin – ei enempää kuin 3 tbl/vrk.

Ultraääni tehtiin viime viikolla – terveennäköinen maksa, keskilohko suurentunut, ei rasvamaksa, haima ja perna terveennäköiset.

Missä siis syy P-GT arvojen hitaalle tippumiselle? Maksakirroosi, joka ei näy ultrakuvassa?

Muutoin olen terve, verenpaineet kohdallaan, joka tosin nousee heti voimakkaasti jos on alkoholinkäyttöä, esim. viime kesänä.

P-GT on käsittääkseni se entsyymi, joka polttaa alkoholia maksassa – onko niin että vuosien (yli 20v.) säännöllisen, kohtuullisen runsahko alkoholinkäyttö on ‘opettanut’ maksan odottamaan uutta alkoholiannosta? Vai onko P-GT koholla olemiseen syynä jokin sairaus, esim. maksakirroosi(muut maksa-arvot normaalit), kun kerran rasvamaksasta ei ole kysymys? A,B, C -hepatiittitartuntaa ei pitäisi olla, en ole matkustellut viimevuosina, enkä harjoittanut suojaamatonta seksiä.

Kiitos vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Huomenta

Kiitokset mileenkiintoisesta kysymyksestä.

Kyseessä ei ole maksakirroosi, koska muut maksa-arvot ovat normaalit ja maksan UÄ:ssa ei ole havaittu sellaista kaikurakennetta. Gamma GT on herkkä mittari maksan parenkyymivauriolle, ja nousee nopeasti esim. rankemman alkoholin käytön seurauksena. Ihminen selviää elossa mikäli maksan toimintaa on jäljellä 10-20%.

Myöskään maksatulehduksesta ei ole kysymys, koska siinä tilanteessa nousevat myös muut maksa-arvot.

Uskoisin, että ajan myötä, mikäli jatkat täysraittiutta, myöskin Gamma GT korjaantuu. Maksassa on myös ns. regeneraatiokykyä, ts. se pystyy uusiutumaan ja korjaamaan vaurioita, niin kuin kaikissa kudoksissa on tämä kyky.

Seuraisin gamma GT:n alenemista esim. puolivuosittain laboratoriokokein.

Ystävällisen terveisin,

Jari Remes, LT
Sisätautien erikoislääkäri
Mehiläinen

Julkaistu: 30.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.