Terve.fi

Onko vasomotorinen nuha allergista?

Onko vasomotorinen nuha allergista?

Jaakko Laitakari

LT, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Jaakko Laitakari

Kysymys:

Minulla on ollut usean vuoden ajan jatkuvaa nuhaa. Se tulee yllättäin ja esim. kylmän ja lämpimän vaihtelut aiheuttaa samoin kuin esim. siivous, sipuli ja jotkut mausteet. Aivastelen useita kertoja ja olen nuhainen, joudun niistämään jatkuvasti. Tosin nuha saattaa mennä ohi yhtä nopeasti kuin on alkanutkin. Terveyskeskuslääkäri arveli kysymyksessä olevan vasomotorisen nuhan. Tavalliset allergiatestit on tehty, en ole millekkään allerginen. Tänä talvena olen ollut jatkuvassa poskiontelotulehdus kierteessä, liittyykö tämä samaan asiaan? Ilmeisesti kannattaa punkteerata sillä antibioottikuurit ei auta. Keväisin nuhani on aina pahempi. Myös yöllä valuu kurkkuun limaa, mistä se johtunee. Mitä kannattaa tehdä? Lääkitykseksi käytän Nasonex suihketta, joka auttaa kyllä jonkin verran, mutta ei vie oireita kokonaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kuvaat erittäin tyypilliset vaomotorisen nuhan oireet, johon aina ei löydy parasta hoitoa. Jos Nasonex ei auta, voi koettaa toista merkkiä vastaavan ryhmän lääkeaineista. Atrovent Nasal on lääkeaine, joka vaikuttaa limarauhasiin niin, että nenä kyllä kuivuu, mutta samalla saattaa suukin kuivua, ja sillä voi olla muitakin sivuvaikutuksia. Vaikutus ei myöskään ole hyvin montaa tuntia kerrallaan, joten sopii mahdollisesti lähinnä tärkeisiin sosiaalisiin tilanteisiin.

Tämän kevään poskiontelotulehdukset ovat todennäköisesti eri asiaa. Huuhtelut ovat suositeltavia märkäeritteen poistamiseksi ja bakteerinäytteen ottamiseksi. Steroidisuihkeen (Nasonex) käyttö on perusteltua myös pitkittyneessä poskiontelotulehdustilanteessa.

Jaakko Laitakari, LT

Julkaistu: 19.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.