Terve.fi

Olen koukussa nikotiiniin mutta miten pääsen eroon siitä

Olen koukussa nikotiiniin mutta miten pääsen eroon siitä

Esko Kurttila

keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Esko Kurttila

Kysymys:

Olen tupakoinut 25 vuotta ja tein nikotiiniriippuvuustestin ja sen perusteella minulla on erittäin vahva nikotiiniriippuvuus. Nyt haluaisin lopettaa tupakoinnin, mutta pelkään, että ilman tukea en siinä onnistu. Minkälaista hoitoa suosittelet nikotiiniriippuvuuteeni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen sinulle 12 viikon hoitoa varenikliinillä (Champix). Valmiste on reseptilääke ja reseptin saat lääkäriltäsi. Tähän lääkehoitoon liittyy myös tukiohjelma, josta kannattaa kysyä lisätietoja lääkäriltäsi. Vaihtoehtoisesti suosittelen sinulle joko nikotiinikorvaushoitoa tai reseptilääkettä. Nikotiinikorvaushoidossa tavallisesti lopettaja tarvitsee noin 8-12 purukumia tai tablettia vuorokaudessa. Aloita nikotiinikorvaushoito 2 mg purukumilla tai tabletilla. Käytä alkuvaiheessa tarvittaessa lisäksi myös laastaria. Jos 2 mg purukumia kuluu yli 15 palaa vuorokaudessa, niin alkuvaiheessa kannattaa käyttää viikon tai kahden ajan 4 mg purukumia ja siirtyä sitten miedompaan purukumiin tai tablettiin.

Julkaistu: 20.1.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.