Terve.fi

no moikka :) en mie...

Sairaanhoitaja

Julkaistu 10.6.2005

Kysymys:

no moikka :) en mielestäni löytänyt vastausta tähän asiaan joten päätinpä ihan kysästä: elikkäs oon 17 ja oon alkanu miettii napakorua kesäks. mistään ei tunnu löytyvän sellasia tiukkoja faktoja asiasta joten voisitko vähän auttaa? -eli voiko napakorun ottaa kesällä, esim. kesäkuun lopulla? -miten pitkään sillä kestää parantua “uimakuntoon”? -onko iso tulehdus tai taudin leviämis vaara? -jos/kun kyllästyn niin meneekö lävistys jälki umpeen? ja miten nopeasti? -jääkö napakorusta elinikäinen jälki? -ja vielä viimeiseksi…mitä luulet….kannattaako ottaa? :)

kiitos paljon ja aurinkoista kesää :D

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Tietoa pitäisi saada napalävistyksiä tekevistä liikkeistä. Verrattuna esim. kulma-tai korva(koruihin)lävistyksiin napalävistyksen paraneminen kestää huomattavan paljon pidempään. Sen hoidossa tulee olla tarkka ja huolellinen. Lävistyksiä tekevän henkilön tulee tuntea asiansa hyvin ja jakaa myös hyvät hoito-ohjeet lävistyksestä. Lävistyksen paraneminen kestää noin 4-6kk. Kesä-aikaa ei suositella lävistyksen ottamiseen, johtuen osin ‘uimakiellosta’. Eli ei ole mukavaa, kun ei voi uida. Useamman kuukauden ajan tulee välttää uimahallissa, järvessä, meressä uimista. Napalävistys tulehtuu herkästi. Sen hoitaminen puhdistussaippualla tai sopivalla antiseptisellä aineella on erittäin tärkeää. Sitä tulee suihkutella ja puhdistaa em. aineella 2xvrk:ssa. Omien käsien puhtaus on myös tärkeää. Tulehdus ‘iskee’ helposti, jos puhdistus unohtuu, vaikka napa olisi jo tuntunut parantuneelta. On tietysti mahdollista, että tulehdus hieman leviää ihon alla, mutta yleensä paikallishoito riittää. Lävistysreikä menee melko nopeasti umpeen, eikä elinikäistä arpea jää. Toki kestää ennen kuin se kokonaan häviää. Mitä lyhyempi aika lävistyksestä on sitä nopeammin reikä umpeutuu. Sitä, kannattaako lävistys ottaa, joudut ihan itse pohtimaan. Jos olet valmis hoitamaan napalävistystä pitkään ja huolella sekä noudattamaan kiltisti hoito-ohjeita, voit harkita asiaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.