Terve.fi

nivelpsoriaasi

nivelpsoriaasi

Toni Aho

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Olen kohta 50-v nainen.Noin viiden vuoden ajajn on ollut kasvoissa ajoittain pieniä,muutaman mm:n kokoisia punaisia täpliä.Kutiavia ensin ja päälle tulee rupi,ei hilseile.Varpaiden kynsissä on epämuodostumia,kynnet paksuuntuvat ja joskus lähtevät kokonaan pois.Elokuussa 04,sain noidannuolen ristiselkään,mutta selkä ei ota parantuakseen.On kuvattu,MR:ssä löytyi välilevyn kuluma ja nestevajetta.Reumakokeet ok(syönyt kyllä Diklofenakkia)Ortopedin diagnoosi:vasemmalla puolella mekaaninen toimintahäiriö.Kuitenkin oikeassa jalassa paljon häiröitä hermosysteemissä.ONvaikea kävellä kunnolla,kävely on kuin humalaisella.Viimeisen kuukauden aikana on tullut nivelkipuja oikeaan lonkkaan,molempiin polviin,vasempaan nilkkaan,niskaan ja molempiin olka-ja kyynärpääniveliin.Päkiät oireilee,samoin vasen ukkovarvas,oikea etusormen kärkinivel.Polvet särkee eniten(kilpaa lonkan/selän kanssa)mutta isompaa turvotusta ei ole.Iltaisin polvia kuumottaa ja nilkka kipunoi.Yritän rentouttaa…Yöllä herään pari kertaa vähintään vaihtamaan asentoa.Aamupäivällä selkä on kankea.Portaiden nousu ja istumaan meno sattuu polvissa.Olen ollut sairaslomalla elokuusta lähtien,syönyt lääkkeitä(Diklofenak) ja sairasjumpassa.Kävelen joka päivä koiran kanssa.Iltaisin ja viikonloppuisin 3-vuotiaan pojan kanssa
pitää kyetä touhuamaan.Ps.väsyttää kausittain ja välillä pientä lämpöilyä
Eli oiskohan tämä nivelpsoria..?
Kiitos…..

Näytä vastaus

Vastaus:

Elämäänne tuskastuttavan oirekuvan taustalla tuskin on nivelpsoriaasi. Psoriaasi ei yleensä ilmene kasvoilla. Psoriaasi ei myöskään kehitä niinkään rupea, vaan valkean tai harmajan hilseen. Nivelpsoriaatikoilla ihottumalöydökset ovat selkeät, ja usein ihottumaa on samalla alueella kuin tulehtuneet niveletkin – esimerkiksi nilkan nivelten tulehtuessa ihottumaa todetaan jalkapohjassa, nilkassa tai sääressä.
Toni Aho

Julkaistu: 1.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.