Terve.fi

Niskan jumitila

D.C. (Doctor of Chiropractic), BSc (Hons), liikunnanohjaaja

Jani Mikkonen
Julkaistu 7.1.2009

Kysymys:

Hei! Minua vaivaa ilmeisen paha taipumus niskalla ja/tai hartioilla mennä jumiin, vaikka eivät varsinaisesti kipeät olekaan.

Jo pari vuotta sitten kohtasin voimakasta huimausta ympäri vuorokauden, ikäänkuin olisi vahvassa humalassa. Myös olosta tuli “utuinen” ja poissaoleva, katsetta oli hankala tarkentaa ja lopulta jopa käsivarret puutuivat ja tulivat tunnottoman tuntuisiksi.

Neurologi huomasi niskan ja kallon välisten kiinnikekohtien olevan enempi vähempi jumissa, ja ne ovatkin oikeastaan aina painallukselle arat. Sain tuolloin hoidoksi 10x fysioterapeutin hierontaa ja ilmeisesti se hitaasti mutta varmasti auttoi koska vaiva sittemmin huomaamatta katosi hyväksi aikaa, mutta tulee aina uudestaan takaisin hiljalleen, alkaen pienellä huimauksella ja lopulta tulee nuo loputkin oireet ja epämukava olo yleisesti.

Nyt ihmettelenkin, onko yleistä tai mahdollista että todella tällainen niskan jumiutuminen aiheuttaa tällaisia oireita, vaikuttaen jopa näköön ja mielentilaan? Mistä sellainen mahtaa johtua lähtökohtaisesti, ja ennenkaikkea, onko olemassa mitään keinoja hoitaa tai ehkäistä tätä itse kotikonstein, joitain toimia, hoitomuotoja, ravinteita, tai pahassa tilanteessa jopa lääkeaineita mitkä vapauttaisivat näitä lihaksia tai hoitaisivat jumiintumista?

Voiko kyseessä olla jokin sairaus tai tila mihin on ihan tietty lääke tai hoito olemassa, tulisiko sitä tutkia lisää jollain tavalla? Olen huomannut että alkoholi jota harvoin käytän, pahentaa tilaa heti, ja ihan pysyvästi jostain syystä.

Harrastan painoharjoittelua kuntosalilla 3x viikko, ja työni puolesta joudun istumaan jopa 10-15tuntia tai enemmän pahimmillaan tietokonepäätteen ääressä joka ei varmasti asiaa ainakaan auta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yläniskan jäykkyydestä ja “jumista” johtuva huimaus on erittäin yleistä. Tila liittyy usein jännitysniska tyyppiseen oireyhtymään, joka ilmenee niska-hartia seudun yleisenä jäykkyyttenä. Pitkään jatkuessa tila selittää myös käsivärsien puutumisen ja jopa hieman “utuisen” olon. Tila voi johtua monistä syistä, suosittelin kuitenkin ensin kokeilemaan lääkkeettömiä vaihtoehtoa, koska hoitotulokset vastaavissa tapauksissa ovat erittäin hyviä.

Kiropraktikkona kiinnitän huomiota ryhtiin ja yleisimpiin päivittäisiin asentoihin. Hyvin yleistä vastaavassa vaivassa on pään tuleminen hieman liikaa eteenpäin, jolloin 5-6kg:n painoisen pään kannattelu siirtyy suurimmaksi osaksi kallonpohjan ja yläselän lihaksille, jolloin lihakset ylityöskentelevät ja lyhenevät aiheuttaen niskan kroonisen “jumin”. Asentoa on hyvä tarkastella sekä istuen että seisoen. Varsinkin pitkään kestävät asennot esim. työasennot istuen vaikuttavat tilan syntyyn, oireiden hitaaseen pahentumiseen ja tilan uusiutumiseen.

Tila vastaa yleensä hyvin käsillä tehtävään hoitoon, jolloin niskaa ja yläselän liikettä palautetaan erilaisilla tekniikoilla. Kotikonsteja on ryhdin huomioinen, taukojumppa töissä ja säännöllinen venyttelyä ja yläkehon jatkuvaa liikettä sisältävä liikunta. Kuntasali on yksi hyvä vaihtoehto kunhan ryhtiä ja riittävää venyttelyä huomioidaan samalla. Jooga ja Pilates voisivat auttaa lisäksi pitkällä aikavälillä.

Alkoholi yleensä helpottaa stressiä lyhytaikaisesti ja pahentaa sitä pitemmällä aikavälillä, joka voisi johtua kokemasi oireiden pysyvään pahentuminen. Yleinen stressitaso vaikuttaa jännitysniskan syntyyn merkittävästi.

Ystävällisin terveisin,

Jani Mikkonen D.C. BSc (Hons) kiropraktikko (TEO)

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.