Terve.fi

Niska-hartiaseudun jatkuva kipu ja särky

Niska-hartiaseudun jatkuva kipu ja särky

Ari-Matti Huotari

anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys

Ari-Matti Huotari

Kysymys:

Hei!

Kärsin melkein jatkuvasta kivusta niskassa ja hartioissa. Olen 23-vuotias ja valmistunut koulusta tammikuussa. Nyt olen lyhyessä työsuhteessa toimistotyöntekijänä. Työasento on ok ja teen päivittäin useita kertoja venytyksiä ja verryttelen lihaksia. Olen käynyt fysioterapiassa kaksi kertaa lääkärin lähetteellä ja hieronta on auttanut. Olen saanut hyvät jumppaohjeet, joita teen säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Lisäksi käyn kuntosalilla kaksi kertaa viikossa. Vaiva ei parane, päätä särkee n. 4 päivänä viikossa. Lääkkeitä en haluaisi jatkuvasti syödä. Sain lääkäriltä reseptin Dolan-lääkkeelle ja sitä käytin tarvittaessa ja apu kesti jonkin aikaa. Fysioterapeutin mukaan mitään rakenteellista vikaa ei luultavasti ole. Mitä ihmettä voin tehdä, tyynykin on vaihdettu ja siitä on ollut jonkin verran apua. Lääkäriin ei täällä päin oikein pääse muuta kun parin kuukauden jonotuksella, asun pienellä paikkakunnalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet tehnyt varsin perusteellista työtä niskakipuun altistavien tekijöiden selvittelyssä ja hoitanut asiaa varsin esimerkillisesti. Kuitenkin vaivoja edelleen häiritsevästi on. Niska-hartiaongelmien suhteen punttisali on usein hyvää treenausta mutta jännityspäänsäryn suhteen punttisali ja hölkkä saattavat aiheuttaa jopa lisäoireita. Monipuolisempi liikunta voisi olla sikäli parempi vaihtoehto. Rentoutusharjoituksista voi myös olla apua.
Niskaoireitasi ja päänsärkyäsi kannattaisi kuitenkin selvitellä tarkemmin käymällä neurologin, fysiatrin tai kipulääkärin vastaanotolla, oireesi kannattaa niiden näinkin pitkityttyä selvitellä erikoislääkärin vastaanotolla. Jos kyseessä on jännityspäänsärky, muita hoitovaihtoehtoja – sekä lääkkeitä että muita hoitoja on kuitenkin useita erilaisia. Katsele vaikka lähintä isompaa paikkakuntaa ja varaa vastaanottoaika yksityiseltä lääkärivastaanotolta jos oman paikkakuntasi lääkärivastaanotto ei vedä.

Ari-Matti Huotari, anestesialääkäri, kivunhoidon erityispätevyys

Julkaistu: 12.6.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.