Terve.fi

muovit aiheuttavat myös hilsettä

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Hei, muutama vuosi sitten kärsin hilseestä ja sain siihen mitä vaikka mitä hoitoehdotuksia. Mitkään niistä eivät auttaneet koska syytä ei löydetty. Omat päättelyni johtivat vihdoin hilseen loppumiseen kokonaan ja se saattaa olla yllättävä lääkäreille. Luovuin vesisängystä. Sen patja on PVC-muovia ja siinä pehmennysaineina käytetyt ftalaatit haihtuvat ja myrkyttävät ihoa. Kysynkin, miten on mahdollista, ettei tällaista tekijää lääkärikunta tunne lainkaan. Onko se niin harvinaista vai eikö sitä vaan osata päätellä syylliseksi? Olen havainnut monilla ihmisillä esimerkiksi korvan taustalla juuri jonkin puhelinsangan muotoisen ihottuman ja kun yhdeltä kysyin, hän väitti sitä psoriksi. Ja niin väittää myös vastaavalla kuvalla varustettu Kodin Lääkäri CD, vaikka kyseessä on ilmiselvästi kosketusihottuma. Taisteleeko kukaan lääkäri sitä vastaan kun teollisuuden annetaan laittaa mitä myrkyllisimpiä aineita ihoa vasten käytettäviin tuotteisiin? Ainoa hyväksyttävä hoito näissä tapauksissa on ongelmia aiheuttavasta tuotteesta luopuminen kokonaan ja altistuksen estäminen. Mitkään kortisonit eivät tuo kuin hetkellistä apua ja silloin ongelma vain pahenee kun herkistyminen kasvaa. Kiitos etukäteen, jos saisin edes jotain viitteitä asian tutkimuksista tai tutkimattomuudesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Teollisuudessa käytettävät kemikaalit ovat käyneet jo tietyt testit läpi ja testien puitteissa todettu terveellisiksi ennen kuin ne tulevat markkinoille. PVC on ollut käytössä pitkään eikä sitä pidetä merkittävänä terveysriskinä. Muovien kanssa voi joillakin sinänsä hyvin harvoilla henkilöillä olla ongelmia esimerkiksi allergisoitumisen kautta. Eli yksittäisissä tapauksissa joku voi saada jostakin kemikaalista oireita, joista joku toinen ei saa. Silloin tällöin asiaa päädytään testaamaan esim. allergiatestein, jos altistuminen on toistuvaa kuten työpaikalla tms. Yleinen myrkyllisyys on eri asia kuin harvojen henkilöiden allergisoituminen, mutta sitä on hyvä osata epäillä tietyissä “kummallisissa” ihottumissa. Korvan tausta on monen muunkin ihottuman tyyppipaikka kuin silmälasien sankojen muovien/nikkelin kosketusallergian (kuten psoriaasin ja taliköhnän, itse asiassa myös atooppisen ihottuman). Mm. työterveyslaitos ja ihotautien ja allergologioiden poliklinikat ovat paikkoja, joissa selvitellään erilaisten altisteiden ja iho-oireiden ilmenemistä jatkuvasti. Myös teollisuudella on omat velvollisuutensa ennen uusien tuotteiden markkinoille laskemista, tietyt turvallisuusmääräykset on läpäistävä. Toivottavasti vastauksestani oli edes jotakin selvennystä vaikeaan aiheeseen! Toni Aho

Julkaistu: 5.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.