Terve.fi

Moi - 28770

Moi - 28770

Seksuaaliterveysklinikka Väestöliitto

Kysymys:

Moikka!

Olen 18 vuotias tyttö. Minulta on polttoleikattu immenkalvoa nukutuksessa aikaisemmin, koska yhdyntä ei meillä onnistunut. Gynekologi ei edes nähnyt mistä kuukautisvuoto mahtuu tulemaan. Immenkalvo oli niin paksu. Nyt voin käyttää tamppoonia, mutta yhdyntä ei onnistu. Silloin minulle kerrottiin, että sen pitäisi nyt onnistua, mutta yhtä kipeää se käy nytkin. Sillon hoitaja kertoi, että kaksi sormea mahtuu. Olemme yrittäneet käyttää liukuvoidettakin, mutta emme saa sitä onnistumaan, koska penis ei mahdu. Tilanne on aika kiusallinen ja haluaisimme päästä tilanteesta pian eroon. Mistä siis voi vielä kiikastaa? Voiko ne poltetut reunat olla niin kovat, että ne ei veny yhtään? Ja mitä meidän kannattaisi seuraavaksi tehdä? Tilanteesta on tullut meille vaikea, mutta olemme keskustelleet siitä paljon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kerrot, että sinulle on nukutuksessa tehty immenkalvon avausleikkaus. Immenkalvon avauksen jälkeen hoitaja kertoi sinulle, että emättimen aukkoon mahtuu kaksi sormea. Jäin miettimään oletko itse tutustunut sukupuolielimiisi? Jos et ole, niin kehottaisin sinua seuraavaksi tekemään niin. Varaa itsellesi reilusti aikaa ja rauhallinen tila. Peiliä apuna käyttäen voit katsoa omia sukupuolielimiäsi, mm. emättimen aukkoa. Tämän jälkeen voit itse viedä oman sormesi (Ceridal-öljyllä tai liukastevoiteella kostutettuna) emättimeen. Jos tämä tuntuu hyvältä ja kivuttomalta voit kokeilla samaa kahdella tai useammalla sormella, samalla emättimen aukkoa varovasti venytellen. Kun olet itse ensin rauhassa tutustunut sukupuolielimiisi voit myös ohjata kumppaniasi hyväilemään sinua sormin samaan tapaan kuin itse aiemmin teit. Antakaa toisillenne aikaa, kuullostelkaa yhdessä minkälainen kosketus tuntuu hyvältä ja mikä kiihottaa. Jos kahden tai kolmen sormen vienti emättimeen onnistuu kivuttomasti voitte vähitellen edetä kohti yhdyntää jos molemmat sitä haluatte. Liukuvoiteita kannattaa ensimmäisessä yhdynnässä käyttää runsaasti. Osalla naisista ensimmäinen yhdyntä voi olla jonkinverran kivulias. Immenkalvo on kudosta, johon ei yleensä leikkauksen jälkeen kehity tiukkaa tai kovaa arpikudosta. Tämän takia uskoisin, että yllämainituin ohjein pääsette asiassa eteenpäin. Jos arpikudosasia sinua mietityttää voit toki hakeutua gynekologille asian varmistamiseksi.

ystävällisin terveisin Sini Innilä, yleislääkäri

Julkaistu: 25.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.