Terve.fi

Millä tavalla influenssan jälkeen liikkumaan

Millä tavalla influenssan jälkeen liikkumaan

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Tervehdys

Perheessämme on vieraillut kausi-influenssa. varmistin asiaa terveyskeskuksesta. Oireet: Äkillinen kuume, yskä, kurkkukipua, vähän nyhaa, väsyä ja ruokahaluttomuutta. Nyt koko perheellä tauti alkaa olla takana päin. Itse isänä minulla oli ýhden päivän kovempi kuume 39 astettaja(plus yskä) ja lämpöilyä pari päivää 37 astetta. Nyt takana on kaksi kuumeetonta päivää. Olo muuttu pikkuhiljaa paremmaksi. Missä vaiheessa voi aktiivinen urheilija alkaa liikuskelemaan uudestaan. Voiko esimerkiksi neljän kuumeettoman päivän jälkeen alkaa tekemään pieniä kävelylekkejä tai lyhyitä hidasvauhtisia hiihtolenkkejä(1 tunti päivässä).
Kovana urheilijana haaveilen ampumahiihdo SM-kilpailuista. Ne olisivat kahden viikon päästä? Voinko vain haaveilla? Nämä jälkitautivaarat tiedostan. Mistään ei vaan löydä ohjeita, että missä vaiheessa ja minkä verran voi alkaa liikkumaan ja milloin voi taas normaalisti alkaa harjoittelemaan? Muusta urheilupiiristä ei voi ottaa mallia asiaan. Tuntuu, että kestävyysurheilijat ovat näissä asioissa riskinottajia?

Terveiusin mies, 38 vuotta, ei perussairauksia, ei lääkityksiä, pituus 176cm ja paino 73kg.

Näytä vastaus

Vastaus:

Taudin kulku on kohdallanne ollut melko tyypillinen. Tosin kliininen kirjo yltää oireettomista tartunnoista kuolemaan johtaviin komplikaatioihin.
Täydellinen toipuminen influenssasta voi kestää perusterveelläkin kaksi viikkoa.
Jälkitautien riskiä lisäävät mm. krooniset sydän- ja keuhkosairaudet, sokeritauti munuaisten vajaatoiminta ja immuunivajaus eli vastustuskyvyn heikentyminen.
Kilpaurheiluun liittyvä kova rasitus voi olla tällainen hetkellinen immuunivajausta aiheuttava tekijä.
Neljän kuumeettoman ja oireettoman päivän jälkeen voi aloittaa kevyen liikunnan. Kahden viikon kuluessa oireettomuudesta voi vähitellen lisätä rasitusta normaaliksi.
Kun SM-kisoihin on aikaa kaksi viikkoa ja niihin osallistuminen varmaan edellyttäisi harjoittelun koventamista, suosittelen kisojen väliin jättämistä tällä kertaa. Kyllä uusia kisoja tulee, kun kunto ja terveys ovat taas kohdallaan.
Urheilu on hieno asia, mutta perheellisen ei kannata riskeerata terveyttä senkään takia.

Julkaistu: 17.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.