Terve.fi

mieltä askarruttaa - 33504

mieltä askarruttaa - 33504

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Minulla oli klamydia vuoden ajan tietämättäni siitä. tuona aikana minulla oli yksi suhde mieheen, jonka kanssa ainoastaan suutelin, en siis harrastanut seksiä missään muodossa. Olenko voinut tartuttaa klamydian suudellessa tuohon mieheen, eli tarttuuko klamydia suudellessa? Koska kyseisestä tapauksesta on pitkä aika, en muista millaista suutelu oli, toisin sanoen oliko se tavallista suutelua, vai kielisuudelmia? Kun sain tietää klamydiasta, ilmoitin siitä kyllä kumppaneille, joiden kanssa olin ollut yhdynnässä (jo tietysti siitäkin syystä, että halusin tietää keneltä olin klamydian saanut), mutta en ilmoittanut tuolle kumppanille, jonka kanssa ainoastaan suutelin. Teinkö oikein, vai olisiko pitänyt ilmoittaa jälkikäteen myös hänelle, että minulla oli ollut tuolloin klamydia, kun suutelimme? Koska tapauksesta on jo aikaa vuosia, en myöskään tiedä missä tuolloinen“suutelukumppanini” edes nykyään oleskelee. Mutta asia kuitenkin vaivaa minua, enkä haluaisi enää edes miettiä koko asiaa!

Ja eikös ole niin, että jos klamydia on todettu virtsakokeesta ja siihen on syönyt lääkkeet, niin lääke tehoaa sekä mahdollisesti nielussa että peräaukossakin olevaan klamydiaan? Voiko mitkään sukupuolitaudit tarttua jos juo samasta mukista henkilön kanssa jolla on jokin sukupuolitauti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Klamydia tarttuu ainoastaan sukupuoliyhdynnässä sukuelinten tai peräaukon limakalvolle, mutta ei nieluun. Hoitamaton klamydia voi tarttua naiselta syntyvään lapseen emättimestä. Suutelun välityksellä klamydia ei siis tartu, joten tässä suhteessa voit olla rauhallisin mielin. Lääkehoito tuhoaa taudin aiheuttajan kaikkialta, niin sukupuolielimistä kuin peräaukon limakalvoltakin. Suuseksissä eniten tarttuu tippuri ja herpes, mutta klamydia leviää tosiaan vain alapään seksin välityksellä. Samasta mukista juomisen välityksellä ei tiettävästi ole todettu yhtään tartuntaa, joten sitä voinee harrastaa vielä täysin turvallisesti.
TOIM.HUOM. (päivitys 6/2017). Papilloomavirus ja klamydia voivat tarttua nieluun ja siksi myös suuseksin yhteydessä tulee suojautua asianmukaisesti (kondomi).

Julkaistu: 3.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.