Terve.fi

Lumipää

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho
Julkaistu: 2.3.2004

Kysymys:

Poikaystävääni vaivaa todella hilseilevä pää. Päänahassa niskaalueella oli punaisia laikkuja jotka hilseentyivät voimakkaammin- ei kuitenkaan psoria. Hilse irtosi isona kovina laattoina. Ostimme parturin neuvosta shampoota, jonka piti auttaa vaivaan ja auttoikin. Mutta kun läikistä päästiin hilse muutti päälaelle peittäen koko alueen ja muuttuen kuivaksi ja helposti irtoavaksi jauheeksi. Joten mikä neuvoksi? Osaatko neuvoa jonkun hyvän koko päänahkaa rauhoittavan shampoon tai hoidon? Vai miten päänahkaa pitäisi lähteä hoitamaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleisimmät syyt hilseilyyn ovat taliköhnä (usein mukana rasvahiivojen liikakasvua), hiuspohjan kuivuus, ja monenlaiset infektiot. Myös psoriaasia tavataan, joskus psori ilmenee vain hiupohjassa eikä muualla laisinkaan. Riippuen aiheuttajasta eri tuotteilla tulee parempi teho kuin joillakin toisilla. Jos hiuspohja on oikein kuiva ja herkkä (ja siksi hilseilevä) kuten kuvailemasi mukaan voisi päätellä, voi kokeilla hydrokortison-linimenttiä kutinaan ja tulehdukseen ja yleensä ottaen kannattaa varoa liiallisia kuivattavia saippuapesuja tavanomaisilla hajustetuilla shampoilla ja käyttää hiuskosmetiikkaa kohtuudella (kuten hiuslakkoja tms), ja hyvä on myös suojata hiuspohja etenkin näin talvisaikaan kylmältä ja viimalta eli muistaa käyttää päähinettä. Ducray-sarjan Lactocerat shampoota ja hoitoainetta voi kokeilla, ne on suunniteltu kuivuuden vuoksi hilseilevälle hiuspohjalle, ja hilseilyyn kuin hilseilyyn hiuspohjassa voi auttaa ketokonatsolishampoo (Nizoral). Toni Aho

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.