Terve.fi

Liika lihavuus

Julkaistu: 1.5.2003

Kysymys:

Olen 160 cm pitkä ja painan noin 72 kg. Miten saisin painoni tippumaan? Harrastan kyllä liikuntaa. Käyn melkein joka päivä rullaluistelemassa pitkiä matkoja. Myös käyn uimassa. Mutta ei auta. On mulla tippunut muutamia kiloja alaspäin. Syön ihan normaalia ruokaa. Olen huomannut etten syö niin paljon rasvaista ruokaa enää kuin ennen. Jos voisit antaa neuvoja mikä voisi olla avuksi. Ja kuinka paljon mun pitäisi saada painoa alaspäin? Kiitos etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Kertomasi perusteella painoindeksisi on 28.1 eli lievästi ylipainoinen. Tulee ottaa huomioon myös lihaksiston ja kehon rakenne. Painoindeksi suhteuttaa vain pituuden ja painon keskenään.

Laihduttaminen ja painonhallinta on pitkäkestoisia ja kärsivällisyyttä vaativia projekteja. Taustalla täytyy olla pysyvä elintapojen muutos, painoa on aina helpompi saada kuin poistaa.

Liikunnan ja ravinnon suhteen on oltava oikea. Tarkemmin saadun energian ja kulutetun energian suhde. Karsi ruuasta kaikki ylimääräinen energia: rasvat ja sokeri. Syö kevyesti ja usein, juo vettä kaksi litraa päivässä. Liikuntaa tulee suorittaa vähintää kolme kertaa viikossa ja hyötyliikunnan määrä mahdollisimman suureksi eli hissit pannaan ja auto talliin. Liikunta on hyväksi kaikilla mittareille Sinun hyvinvoinnissa, mutta viime kädessä saatu energiamäärä määrittelee hyvin pitkälle myös painosi. Älä tee liian epärealistisia painonlaskutavoitteita, jopa ½ kiloa kuukaudessa on jo hyvin riittävä. Sehän tekee 6 kiloa vuodessa. Aseta jokin tavoite johon pyrit. www.verkkoklinikka.fi keskustelupalstoilta löydät muilta painonhallintaan pyrkiviltä vinkkejä!

Poliklinikka.fi

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.